Nedimović: Biće dva miliona tona pšenice za izvoz 1Foto: www.mpzzs.gov.rs

Kiša je ovog leta usporila žetvu, ali nije ugrozila prinos, a ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je danas da će je biti ne samo za domaće potrebe već i iza izvoz.

– Pšenica je posejana na više od 650.000 hektara, rekordni su prinosi, jeste da su hektolitar i proteini pali, ali imamo dovoljno ne samo za sebe, već i da izvezemo dva miliona tona, za razliku od prošle godine kada nismo imali priliku za to – rekao je danas ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, na dodeli nagrade NLB banke najboljim proizvođačima organske hrane.

On je rekao da država još mora mnogo da uradi ne bi li u Srbiji bilo još više organskih proizvođača, te da se trenutno radi i na tom kao i na zakonu o poljoprivrednom zemljištu. Nedimović je rekao da Srbija mora da počne da otvara nova tržišta.

– Lepo je kad proizvedete velike količine, ali to mora da se proda. Sa Egiptom završavamo sertifikat za pšenicu, sa Kinom i Indonezijom za kukuruz, njegov rod biće rekordan, mislim da ćemo premašiti 2016. Evo danas smo završi

li pregovore sa Indijom oko voća, insistiramo na jabukama jer je to drugo najveće tržište u svetu za tu voćku. Rusi jabuku plaćaju 55 do 60 evrocenti, u Indiji je cena od 45 do 55, a u EU od 20 do 25 evrocenti – naglasio je Branislav Nedimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari