Nedimović: Dogovaramo se o izvozu repova, ušiju i papaka u Vijetnam – tamo je to delikates roba 1Foto: Screenshot RTS

Posle tri decenije, pileće meso iz Srbije naći će se od Nove godine na tržištu Evropske unije, dok svinjsko meso čeka poslednju kontrolu u februaru. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je na RTS-u da se dogovaraju o izvozu u Vijetnam svega što inače ostaje i baca se – repova, ušiju, papaka.

Branislav Nedimović ističe da je svako novo tržište prilika za razvoj. Smatra da je šansa Srbije i u svežem mesu i u mesnim prerađevinama, piše RTS.

„Ima i jedna stvar koju ljudi često ne razumeju. Nije svinjsko meso samo but, nije samo krmenadla. Imate i drugih delova koji ne mogu da se prodaju na nekim tržištima, ali u Evropskoj uniji ih traže“, objašnjava Nedimović.

Kaže da sa premijerkom Anom Brnabić pokušava da se dogovori o izvozu u Vijetnam svega što inače ostaje i baca se – repova, ušiju, papaka…

„To je u Vijetnamu delikates roba. Hoćemo da prodamo sve što imamo, a ne da dođemo u situaciju da prodajemo samo meso, a ostalo pobacamo. Automatski su i troškovi veći i ne može da bude veća cena na tržištu“, ističe Nedimović.

Nakon razgovora sa čelnicima Svetske banke, Nedimović najavljuje da sledi poziv Svetske banke i Vlade Srbije po sistemu 50-40-10 za stočare – za nabavku farmi, opreme neophodne za stočarstvo i traktora koji su u funkciji stočarstva.

„S druge strane, pregovaramo i o IPARD-u III. To je nova linija koja će ići od 2022. do 2027. godine. Biće znatno veći nego što je bio IPARD II. Učešće Evropske unije će biti 288 miliona evra“, navodi Nedimović.

Ističe da će biti uveden i e-Agrar, odnosno mogućnost da se elektronskim putem podnose zahtevi za subvencije.

Nedavno je „Nomad fuds“ postao vlasnik „Frikoma“, a Nedimović napominje da je ta britanska kompanija najveći prerađivač smrznute hrane u Evropi.

„Oni drže 14 odsto evropskog tržišta u lancima koje imaju. Zamislite koja je to prilika za srpsku smrznutu hranu“, naglašava Nedimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari