Nedimović: Dogovor Rusije i Ukrajine dovodi u pitanje izvoz ratarskih kultura iz Srbije 1Foto: Beta/Milan Timotić

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je danas da bi dogovor Rusije i Ukrajine o izvozu pšenice, kukuruza, suncokreta i ulja preko Crnog mora mogao dovesti u pitanje izvoz te robe iz Srbije, jer bi kupci poljoprivrednih proizvoda iz okruženja mogli biti zapljusnuti jeftinom robom.

„Srpski kupac, Italija, Albanija, Nemačka, koji uvozi pšenicu i kukuruz od nas, može da bude apsolutno nezainteresivan za tu vrstu roba, jer se danas pšenica u Ukrajini, natovarena na brod prodaje za 160 dolara po toni, a sa uslugama transporta to bude jeftinije pet do sedam dinara za kilogram nego što je roba iz Srbije“, kazao je on za TV Pink.

Dodao je i da je logistika takođe problem, jer na Dunavu na jednom delu je obustavljena plovidba zbog niskog vodostaja na prostoru Rumunije, a primeten je i nedostatak barži, jer se sada tom rutom transportuju sve vrste roba.

Prema njegovim rečima, postoji dodatni problem za izvoz iz Srbije, jer je Ukrajina povukla svoje barže sa Dunava, a 80 odsto domaćeg izvoza se realizuje uz pomoć barži. Plaši ga šta će se desiti kad dođe berba kukuruza i suncikreta u Srbiji, koliko će da vredi ta roba.
„Imao višak i onda se postavlja pitanje šta će biti sa tim viškom. Ukoliko naša roba bude preskupa, ko će da je kupi i ako se nađe kupac, ko će da je preveze. Vozovima i kamionima ni blizu ne možete da prevezete koliko možete baržom“, rekao je ministar poljoprivrede.

Nedimovć je ponovio da Srbija neće imati problema sa hranom i najavio da će se na svakih mesec dana i kraće preispitivati odluke u vezi sa cenama namirnica.
Ministar poljoprivrede je podsetio i da je Vlada Srbije odlučila da otkupi izvesne količina pšenice novog roda za robne rezerve po ceni od 40 dinara, što je pet do šest dinara viša cene od trenutne, sa ciljem da se podstakne domaće tržište.

Istakao je i da je prinos pšenice ovogodišnjeg roda bio 5,02 tona po hektaru, te da Srbija ima blizu 3,2 miliona tona pšenice, a da je za domaće potrebe dovoljno 1,5 miliona tona.

Dodao je da ima dovoljno šećera i ulja, kao i da Srbija, uz Bosnu i Hercegovinu, jedina u regionu ima dovoljno mleka.

Govoreći o ograničenju cene svinjskog mesa i marži, naveo je da su ranije trgovačke marže bile i do 30 odsto.

„Za neke osnovne životne namirnice smo sada propisali. tako i sada za meso – proizvođačka neto cena je tolika, imate trgovci pravo na maržu 10 odsto, osam odsto je pdv na sve to i to je konačna cena i gde god budemo morali tako da radimo i uradićemo“, naveo je

Nedimović i dodao da će država, ako bude potrebno, na svakih mesec dana intervenisati po pitanju cena.

„Neko kaže, što ne pustimo da se cene slobodno formiraju. To bi bila eksplozija cena. Ako dođe do pada cena onda nema razloga da ne pustimo cene u slobodan promet“, rekao je ministar poljoprivrede.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari