Negotin: Raspisan konkurs za bespovratna sredstva domaćinstvima za energetsku sanaciju 1Foto: M. P.

U cilju sprovođenja mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova je unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji opštine Negotin, lokalna samouprava raspisala je javni poziv za bespovratna sredstva namenjena domaćinstvima za energetsku sanaciju.

Bespovratna sredstva namenjena su za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova i mere i domaćinstva koja ostvare pravo na sufinansiranje mogu nabaviti dobra ili usluge isključivo od direktnih korisnika/privrednih subjekata sa liste koju je objavila Кomisija za realizaciju mera energetske sanacije.

Sufinansiraće se zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača sa odgovarajućim termičkim svojstvima prema negrejanim prostorijama, za porodične kuće i stanove.

Vlasnici porodičnih kuća mogu konkurisati za bespovratna sredstva za postavljanje i nabavka materijala za termičku izolaciju zidova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru.

Bespovratna sredstva opredeljena su i za postavljanje i nabavka materijala za termičku izolaciju ispod krovnog pokrivača za porodične kuće i nabavkuui instalacija kotlova na biomasu (drvni pelet, briket, sečka), grejača prostora, ili zamenu postojećeg grejača prostora (kotao ili peć) efikasnijim, za porodične kuće i stanove.

U mere energetske sanacije spada i zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela-radijatora i pratećeg pribora za porodične kuće i stanove, nabavka i ugradnja toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema za porodične kuće.

Sufinansiraće se i nabavka i ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode za grejanje sanitarne potrošne tople vode i prateće instalacije grejnog sistema za porodične kuće.

Kako se navodi u javnom konkursu, cilj sprovođenja mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova je unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji opštine Negotin.

Za ove namene, ukupno planirana sredstva koje će opština Negotin zajedno sa sredstvima Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti dodeliti putem ovog konkursa iznose 15 miliona dinara.

Rok za podnošenje prijave je 30 dana od 25. jula, kada je konkurs objavljen.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari