Negotin: U Tehničkoj školi od septembra dualno obrazovanje 1Foto: Tehnička škola Negotin; Autor: S.M.Jovanović

Prema planu upisa Tehnička škola Negotin u prvi razred treba da upiše 120 učenika.

Planirana su četiri odeljenja sa po 30 đaka – bravara i zavarivača, elektromontera mreža i postrojenja, elektrotehničara infromacionih tehnologija i mašinskih tehničara za kompjutersko konstruisanje. Budući srednjoškolci koji se odluče za elektromontere mreže i postrojenja, kao i bravare i zavarivače školovaće se po dualnom modelu budući da se od septembra ova negotinska srednja škola priključuje obrazovnim ustanovama u Srbiji koje primenjuju dualno obrazovanje. Za ovaj model srednjeg stručnog obrazovanja u okviru koga se znanje stiče i u školi i u kompaniji Tehnička škola Negotin odlučila se na  zahtev kompanije „Eliksir“ u Prahovu, koja planira između ostalog i izgradnju hemijskog tehnološkog parka.

– Dualno obrazovanje je lepa vest za sve ovdašnje ljude jer će deca moći da im se školuju za zanimanja koja su tražena, pa će odmah dobiti radno mesto – kaže Branko Marković, zamenik generalnog direktora „Eliksira“.

I ne samo to, jer kako objašnjava direktor negotinske Tehničke škole, svi oni koji budu upisali ta zanimanja, tokom druge i treće godini za praktični deo koji će obavljati u kompaniji „Eliksir“ biće plaćeni.

– Zakon predviđa da to bude 70 odsto od minimalne zarade, odnosno od minimalne cene radnog sata. Dualno obrazovanje je, pritom, moguće realizovati samo ako postoji interesovanje kompanija u opštini, a kod nas prahovskoj hemijskoj industriji nedostaju upravo kadrovi koje smo mi spremni da kvalitetno obučimo. – rekao je Saša Nikolić, direktor Tehničke škole, koju „Eliksir“ pomaže kroz donacije.

Što se ostalih srednjih škola u Negotinu tiče, Negotinska gimnazija planira upis 90 đaka u tri odeljenja: jedno je opšteg tipa, drugo je društveno-jezički, a treće prirodno-matematički smer. U Poljoprivrednoj školi “Rajko Bosnić” ima mesta za 90 budućih srednjoškolaca, za 30 veterinarskih tehničara, isto toliko poljoprivrednih tehničara i po 15 mesta za pekare i operatere u prehrambenoj industriji. U Umetničkoj školi “Stevan Mokranjac” bilo je mesta za  osam muzičkih izvođača klasične muzike i isto toliko muzičkih saradnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari