Negotinska opština sufinasira građanima zamenu prozora i vrata 1Foto: M. P.

Tokom maja opština Negotin raspisaće javni poziv za izbor privrednih subjekata za sprovođenje aktivnosti na realizaciji mera energetske efikasnosti koje se sufinansiraju budžetskim i sredstvima koja je obezbedila Uprava za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti, Ministarstva rudarstva i energetike. Stanovnici negotinske opštine mogu da računaju na 16 miliona dinara sufinansirajućih sredstava.

Lokalnim samoupravama koje sufinansiraju programe energetske sanacije ove godine pridružila se i negotinska opština. Pre nego budu raspisana dva javna poziva za građane za sufinansiranje mera energetske efikasnosti, najpre će tokom maja biti raspisan javni poziv za izbor privrednih subjekata za sprovođenje aktivnosti na realizaciji mera energetske efikasnosti koje se sufinansiraju..

-Mere energetske efikasnosti koje će se sufinansirati u ukupnom iznosu od 15 miliona dinara, na osnovu prvog javnog poziva za građane su zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača sa odgovarajućim termičkim svojstvima prema negrejanim prostorijama,za porodične kuće i stanove, postavljanje i nabavka materijala za termičku izolaciju zidova, tavanica iznad otvorenih prolaza, zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru za porodične kuće – navode nadležni u loklanoj samoupravi.

Ovim sredstvima sufinansiraće se i postavljanje i nabavka materijala za termičku izolaciju ispod krovnog pokrivača za porodične kuće, nabavka i instalacija kotlova na biomasu, grejača prostora, ili zamena postojećeg grejača prostora (kotao ili peć) efikasnijim, za porodične kuće i stanove.

Ova mera podrazumeva i zamenu postojeće ili ugradnju nove cevne mreže, grejnih tela-radijatora i pratećeg pribora za porodične kuće i stanove i za ovu meru se može konkurisati samo zajedno sa merom zamene postojećeg grejača prostora efikasnijim .

Sufinnsiraće se i nabavka i ugradnje toplotnih pumpi i prateće instalacije grejnog sistema ,kao i nabavka i ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode za grejanje sanitarne potrošne tople vode i prateće instalacije grejnog sistema za porodične kuće za porodične kuće.

Drugi poziv biće namenjen za sufinansiranje nabavke i ugradnje solarnih panela, invertera i prateće instalacije za porodične kuće za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe i unapređenje termotehničkih sistema zgrade putem zamene sistema ili dela sistema efikasnijim sistemom ugradnjom elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi za porodične kuće i opremanjem sistema grejanja sa uređajima za regulaciju i merenje predate količine za stanove.

Za ovu meru energetske efikasnosti koja će se sufinansirati opredeljeno je million dinara.

Javni poziv za dodelu bespovratnih sredstava građanima sprovodi Кomisija za realizaciju mera energetske sanacije, koja je obrazovana rešenjem Opštinskog veća opštine Negotin.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari