Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je juče da je mali prostor za sniženje cene gasa u Srbiji zbog očekivanog rasta nabavne cene u 2010. i rasta kursa dolara. On je na konferenciji za novinare u podzemnom skladištu gasa u Banatskom Dvoru kazao da bi do kraja januara trebalo da bude završen proračun o tome da li je moguće pojeftinjenje gasa.

 „Srbijagas će sniziti cenu gasa, ukoliko vlada Srbije to bude odlučila“, rekao je Bajatović, ali nije precizrao za koliko. Prema njegovim rečima, ako bude pojeftinjenja može se očekivati da gas nakon toga poskupi u aprilu. On je precizirao da se u januaru očekuje rast nabavne cene gasa sa 273 dolara na oko 330 dolara za 1.000 metara kubnih, bez troškova transporta, i nastavak rasta u drugom tromesečju 2010. Gubitak Srbijagasa u 2009. godini, prema rečima Bajatovića, biće oko 107 miliona evra, i to zbog nepovoljnog kursa dolara, nenaplaćenih potraživanja i manje isporuke gasa.

Bajatović je juče izjavio da predstavnici službe za ogranizovani kriminal istražuju u toj kompaniji, ali da ne zna tačan razlog istrage. On je ocenio da bi jedan od razloga mogao da bude utvrđivanje razloga zbog kojih Srbijagas nije kupio 25 odsto akcija rusko-srpskog preduzeća Jugorosgas. U Srbijagas, kako je istakao, 2006. godine nije stiglo odobrenje vlade za kupovinu akciju Jugorosgasa, u vreme kada je bilo aktuelna prodaja udela u tom preduzeću, čiji je Srbijagas jedan od vlasnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari