Nema usklađivanja sa minimalcem za žene na porodiljskom: Pitanje preduzetnica “vrlo kompleksno”, poručuju iz Ministarstva za brigu o porodici 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Majke koje otvore porodiljsko odsustvo krajem ove godine jer im je u januaru termin za porođaj primaće tokom cele 2023. minimalac iz ove godine, što je nešto više od 35.000 dinara, a ne 40.000 dinara, koliko će minimalna zarada iznositi od 1. januara.

Udruženje Centar za mame uputio je zbog toga apel državi da ne zaboravi porodilje i da omogući da im naknada koju primaju dok su na porodiljskom bude usklađena sa minimalcem. To se, međutim, neće desiti.

U Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju za Danas podsećaju da se naknada zarade za vreme porodiljskog odsustva i odsustva sa rada radi nege dete utvrđuje u visini prosečne osnovice na koje su plaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje po osnovu zarade u periodu od 18 meseci.

Period od 18 meseci se računa u odnosu na početak korišćenja odsustva zbog komplikacija vezanih za trudnoću ili pre otpočinjanja porodiljskog odsustva.

“Kako visina naknade zarade predstavlja prosek osnovica u navedenom periodu, kasnije promene u visini zarada, bilo u vidu njenog smanjenja ili povećanja, nisu od uticaja na već utvrđenu visinu naknade zarade”, ističu u ovom Ministarstvu.

Oni napominju da i u ranijim zakonskim rešenjima nije dolazilo do promene u visini naknade zarade kada se ona povećavala ili smanjivala.

Na pitanje da li će i kada biti izmema u Zakonu o finansijskoj podršci porodica sa decom u Ministarstvu kažu da je Vlada u tehničkom mandatu, pa da na to pitanje u ovom trenutku ne mogu dati odgovor.

Kada se prošle godine menjao taj Zakon uvedeno je da naknada za sve žene koje odu na porodiljsko bude najmanje na nivou minimalca, poljoprivrednim osiguranicama je obračunski period za plate smanjen sa 24 na 18 meseci, dok je granica za one koje imaju veće plate pomerena tako da je maksimum koji žene na porodiljskom sada mogu da primaju do pet prosečnih zarada, umesto tri koliko je bilo ranije.

Ostao je, međutim, problem sa ženama preduzetnicama jer su one, kako su Danasu rekle sagovornice iz udruženja koje se bave, između ostalog i zaštitom prava žena na porodiljskom – svrstane u potpuno drugu kategoriju. Umanjene su im naknade zarade, tokom odsustva nisu im plaćeni porezi i doprinosi i za treće dete nemaju pravo na dve godine odsustva kako imaju ostale mame.

U Ministarstvu za brigu o porodici kažu da je pitanje drugačijeg regulisanja prava po rođenju deteta majki preduzetnica kao i majki koje su radno angažovane po osnovu različitih fleksibilnih oblika rada “vrlo kompleksno”.

“To podrazumeva multisektorsku saradnju i izmenu postojećih, odnosno donošenje posebnih zakona, kao npr. Zakona o radu kojim nije regulisano pitanje porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta žena preduzetnica, kao ni žena koje su angažovane po osnovu fleksibilnih oblika rada, već samo lica koja su u radnom odnosu, kao i drugih zakona koji bi se usaglašavali sa izmenama Zakona o radu”, ističu u Ministarstvu za brigu o porodici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari