Nenezić: Radnici odlaze iz Srbije pre svega zbog nemogućnosti zaposlenja prema kvalifikacijama 1Foto: Pixabay/12019

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić izjavio je danas da je prvi razlog odlaska radnika iz Srbije nemogućnost zaposlenja prema kvalifikacijama.

On je novinarima posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES) rekao da radnici odlaze iz Srbije i zbog uslova rada i visine plate.

Po rečima Nenezića povećan je broj radnika koji odlaze iz Srbije u evropske zemlje posle ublažavanja mera protiv pandemije u tim zemljama.

Ministarka za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Srbije Darija Kisić, koja predsedava SES-om, je rekla da je inspekcija rada prošle godine obavila 63.670 nadzora od kojih se više od polovine odnosilo na bezbednost i zaštitu na radu.

Istakla je da je u tim kontrolama utvrđeno da je više od 2.200 radnika u sivoj zoni, ali da je 60 odsto tih radnika, posle ispekcijskog nadzora, zaposleno.

Ministarka je najavila izmene Zakona o radu.

Predsednica UGS-a „Nezavisnost“ Čedanka Andrić je rekla da je dobro što će novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu biti među prvima koji će se naći na dnevnom redu novog saziva Skupštine Srbije, tokom ove godine.

Ocenila je da je neophodno poboljšanje materijalnog položaja inspektora i povećanje njihovog broja.

Ona je istakla da bi način utvrđivanja minimalne cene trebalo da bude jedna od prvih tema posle formiranja nove republičke vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari