Ukoliko se sukobi u Siriji nastave do 2020. godine, troškovi rata dostići će 1,3 biliona dolara. Procenjuje se da je sirijska ekonomija već platila ceh ratnih sukoba od oko 275 milijardi dolara. To je zauvek izgubljeni novac koji neće moći da se usmeri u budućnost dece, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, bezbedno okruženje ili životni standard – kaže Koni Leneberg, regionalni lider za Bliski istok programa Vorld vižen.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Ovi alarmantni podaci objavljeni su u izveštaju Cena sukoba za decu, a rezultat su istraživanja koje ja međunarodna nevladina organizacija Vorld vižen uradila u saradnji sa organizacijom Frontier ikonomiks. Izveštaj se bavi procenom ekonomskih gubitaka koji su posledica sukoba u Siriji, a reflektuju se i na Liban, Jordan i Tursku.

– Osim negativnog uticaja na ekonomiju Sirije i okolnih zemalja, cifre objavljene u izveštaju su svojevrsni prozor koji otkriva ljudske patnje izazvane ovim sukobom. Iza ove surove statistike i svakog izgubljenog dolara stoje deca, koja nemaju odgovarajući krov nad glavom, ne mogu da idu u školu, niti imaju pristup potrebnoj zdravstvenoj zaštiti – upozorava Vin Flaten, direktor u Vorld viženu zadužen za sirijsku krizu.

Petogodišnji rat u Siriji ostavio je milione sirijske dece bez obrazovanja i bez osnovne zdravstvene zaštite. Broj izbeglica koji dolaze iz Sirije je sve veći, a njihove potrebe premašuju raspoloživu pomoć. U takvim uslovima porodice se suočavaju sa teškim izborima kao što su ulazak dece u prerane brakove i njihovo upošljavanje kako bi nekako mogli da prežive.

– Ovo istraživanje je još jedan od načina da se ukaže na hitnost prekida sukoba, odnosno na potrebu da međunarodna zajednica mora da se mobiliše kolektivni diplomatski uticaj čitave međunarodne zajednice u rešavanju tog problema. Za oporavak Sirije biće potrebne decenije zato bi mir trebalo što pre uspostaviti. To je jedan od preduslova da krenemo sa paniranjem dugoročnih investicija kako bi ta država ponovo stala na svoje noge – ističe Fren Čarls, direktor Vorld vižena zadužen za javno propagiranje odgovora na Sirijsku krizu.

Aktivisti ove organizacije su na terenu u Siriji i u susednim zemljama i osim finansijske pružaju pomoć stanovništu na ugroženim područjima u hrani i vodi, zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, zaštiti dece… Do sada je tu pomoć iskoristilo više od 2,37 miliona izbeglica, interno raseljenih lica i članova zajednice ugroženih domaćinstava pogođenih sirijskom krizom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari