Neto devizne rezerve 13,2 milijarde evra 1Narodna banka Srbije Foto: Bojan Cvejić

Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju avgusta iznosile su 15,58 milijardi evra što pokriva 142 odsto novčane mase M1 i šest i po meseci uvoza robe i usluga, dok je standard pokrivenosti uvoza deviznim rezervama tri meseca.

Kako se navodi u saopštenju NBS neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju avgusta iznosile su 13,18 milijardi evra.

Na kraju avgusta bruto devizne rezerve bile su za milijardu evra više nego na kraju prethodnog meseca, prvenstveno kao rezultat priliva po osnovu nove opšte alokacije specijalnih prava vučenja (SPV) od strane Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) zemljama članicama, od čega je Republici Srbiji pripalo 627,6 miliona SPV, što je na poslednji dan u avgustu iznosilo 759,4 miliona evra.

Na povećanje deviznih rezervi u avgustu dodatno je uticala kupovina deviza NBS na međubankarskom deviznom tržištu u neto iznosu od 255 miliona evra kao 56,7 miliona evra po osnovu upravljanja deviznim rezervama i donacija.

“Navedeni prilivi višestruko su nadmašili odlive po osnovu neto razduženja države po osnovu kredita u iznosu od 43,2 miliona evra, kao i odlive po drugim osnovima (ukupno 31,3 miliona evra)”, navodi se u saopštenju NBS.

U avgustu, kao i od početka ove godine, vrednost dinara prema evru gotovo je nepromenjena. Narodna banka Srbije je na međubankarskom deviznom tržištu u avgustu neto kupila 265 miliona evra. Posmatrano od početka godine, Narodna banka Srbije je, radi održavanja relativne stabilnosti na deviznom tržištu, neto kupila 965 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari