Nezadovoljni mlekari najavljuju novi protest: Daju državi nedelju dana da im ispuni zahteve 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Proizvođači mleka u Srbiji najavili su juče novi protest jer nisu zadovoljni odlukom države o povećanju premije za taj proizvod na 15 dinara i subvencije po kravi na 30.000 dinara.

Vlasnik farme krava kod Pančeva Dejan Trajković izjavio je da proizvođači koji su prethodna dva dana imali dva sastanka traže da se premija poveća na 20 dinara, subvencija po grlu na 40.000 dinara i da se utvrdi minimalna cena mleka na 70 dinara, bez poreza na dodatu vrednost (PDV).

Predsednk države Aleksandar Vučić najavio je nedavno, a to ponovila i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, da će premija za mleko biti povećana sa deset na 15 dinara, a subvencija po kravi sa 25.000 na 30.000 dinara.

„Sačekaćemo još sedam dana da vidimo da li će država prihvatiti naše zahteve, a onda idemo u protest“, rekao je Trajković.

Dodao je da proizvođače ne interesuje to što se Tanasković, koja je tražila dozvolu da dođe na sastanak jer nije bila pozvana, pravdala da za veću finansijsku podršku nema para u budžetu.

Vlast je, kako je rekao Trajković, napravila problem kada je dozvolila nekontrolisan uvoz mleka umesto da je povećala podsticaje domaćim proizvođačima.

Opširnije pročitajte na Nova.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari