Nezaposlenost 15,2 odsto, zaposlenost 45,9 1Foto: Fonet

Kada je premijer Srbije Aleksandar Vučić pre nekoliko dana izjavio da Srbija ima najnižu stopu nezaposlenosti još od 2007. godine, odnosno da je pala ispod 16 odsto, to je kod svih posmatrača moglo da izazove samo čuđenje.

Poslednji zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku i dalje pokazuju da je nezaposlenost u našoj zemlji 19,2 odsto. Međutim, kako za Danas objašnjavaju u Zavodu, Vučić nije pogrešio, već je izneo preliminarne podatke koje kao premijer dobija unapred, ne sačekavši, dakle, da statističari krajem ovog meseca objave cifre za drugo tromesečje, kao što je uobičajeno.

A ti podaci su inače dobri.

– Stopa nezaposlenosti je 15,2 odsto, a stopa zaposlenosti 45,9 odsto. Kod mladih (koje čine građani od 15 do 24 godine starosti) zaposlenost je povećana za 3,5 procenta u odnosu na prva tri meseca ove godine, odnosno 3,7 odsto u odnosu na drugi kvartal 2015. godine. Paralelno s time, nezaposlenost je kod mladih smanjena za 8,1 odsto u poređenju sa prvim tromesečjem, a za 6,2 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine – otkrivaju u Zavodu.

Najbolji pokazatelj je dakle rast zaposlenosti i pad nezaposlenosti kod mladih, ali je i opšta stopa nezaposlenosti ide dobrim smerom, pošto je u prvom tromesečju bila 19 odsto, a sada 15,2. Istovremeno je i zaposlenost povećana sa 42,6 odsto na 45,9 procenata.

Ipak i sam premijer priznaje da ovako dobri rezultati nisu samo rezultat rasta ekonomije, „već i boljeg rada inspektora za rad, koji su sa sivog i crnog sektora uspeli da ga uvedu u legalne tokove“. Kako je dodao, boljoj statistici je doprinelo i prijavljivanje sezonskih radnika.

To zapravo znači da deo ovih dobrih rezultata postoji samo statistički, odnosno da nisu u pitanju nova radna mesta, već samo evidentiranje već postojećih radnika, koje poslodavci do sada nisu prijavljivali. I to je nesumnjivo dobar pomak, jer se za prijavljene radnika uplaćuju porezi i doprinosi, ali to de fakto nisu nova radna mesta.

Druga stvar koja se uočava jeste evidentiranje sezonskih radnika. Sezonski poslovi su privremeni, što znači da će kako prođe žetva i završi se udarni period građevinske sezone, ovi radnici ostati bez posla. Vučić je i taj deo konstatovao, napomenuvši da će se nezaposlenost „povećati u oktobru na ispod 17 odsto“, uz dodatak da veruje da ta stopa neće rasti ispod 17. podeoka.

Premijer je istakao i da je zaposlenost mladih povećana na 19,7 odsto, dok je u istom kvartalu prošle godine bila 16 odsto. Iako je i to pozitivan pomak, ostaje činjenica da mladi ljudi u Srbiji i dalje više nego duplo teže nalaze zaposlenje od opšteg proseka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari