Nezavisnost: Ratifikovati konvenciju MOR-a protiv nasilja na radu 1Foto: pixabay/ rawpixel

Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“ objavio je danas da sa svojom Sekcijom žena traži od Skupštine Srbije da u toku 2024. godine ratifikuje Konvenciju 190 Međunarodne organizacije rada (MOR) protiv nasilja i uznemiravanja na radnom mestu, uključujući rodno zasnovano nasilje.

Taj sindikat četvrtu godinu zaredom ponavlja zahtev da država Srbija konačno ratifikuje konvenciju koja garantuju pravo na rad oslobođen od nasilja i uznemiravanja.

Konvencija 190. usvojena je juna 2019. u Ženevi, kada je za njeno usvajanje glasala i tripartitna delegacija Srbije (predstavnici Vlade i reprezentativnih organizacija poslodavaca i sindikata).

Socijalno-ekonomski savet Srbije, na zajedničkoj sednici sa Pokrajinskim socijalno-ekonomskim savetom Vojvodine, 11. marta 2021. usvojio je Zaključak kojim je podržana ratifikacija Konvencije 190 MOR-a.

U tom dokumentu stoji da se nasilje i uznemiravanje u svetu rada odnosi na neprihvatljive oblike ponašanja i praksi kojim se mogu naneti telesne, psihološke, polne ili ekonomske štete.

Konvencija MOR-a treba da se primenjuje u svim sektorima – privatnom i javnom, u formalnoj i neformalnoj ekonomiji, u gradskim ili seoskim područjima.

Taj dokument obavezuje države članice MOR-a da u dogovoru sa reprezentativnim organizacijama poslodavaca i radnika sprečavaju nasilje i uznemiravanje na radu merama kao što su one za bezbednost i zdravlju na radu, ravnopravnost i nediskriminaciju, i migracije. Za poslodavce i radnike i njihove organizacije potrebno je obezbediti obuke, sredstva i druge alate protiv nasilja i uznemiravanja, podrazumevajući ono rodno zasnovano.

Konvencija sadrži i napomenu da se ona primenjuju „putem domaćih zakona i podzakonskih akata, kao i kolektivnih ugovora i drugih sredstava u skladu sa domaćom praksom“.

Povodom Međunarodnog dana žena Sindikat „Nezavisnost“ organizuju humanitarnu akciju dobrovoljnog davanja krvi u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije.

Akcija pod sloganom „Ko daruje pobeđuje“ biće održana 8. marta na Novom Beogradu, na platou ispred Pozorišta lutaka „Pinokio“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari