Nije lako, ali je lepo biti preduzetnica 1Foto:Fonet/Dragan Antonić

Članice dva udruženja, Žene na prekretnici i Poslovne žene Srbije, pokušavaju, zajedničkim snagama, da povećaju broj firmi, kompanija ili preduzetničkih radnji čiji su vlasnici – dame.

Koliko spajanje uspešnih žena, koje su se već izborile za mesto na tržištu i onih koje razmišljaju o vlastitom biznisu, može biti korisno za preduzetničku mapu Srbije potvrdila je i radionica Udruženja „Žene na prekretnici“ održana krajem septembra u Kući ljudskih prava u Beogradu. Bila je to prilika da se dame, od kojih je većina starija od četrdeset pet godina i bez stalnog posla, susretnu sa članicama Udruženja poslovnih žena Srbije koje su im, onako ženski precizno, objasnile šta ih čeka na putu od (dobre) poslovne ideje do proboja na tržište. Mirjana Lukić, direktorka Agencije za zapošljavanje „Mirna kuća“, Miroslava Jovanović, vlasnica firme za proizvodnju kožne galanterije Noveks i holistički terapeut Tatjana Jevđović, koje su bile spremne da podele svoja iskustva sa učesnicama radionice, potvrdile su da put u privatni biznis nije lak, ali ne i nemoguć.

Izazovi su veliki, odgovornost takođe, a najveći rizik je to da ste sami i da vas niko ne podržava. Suočićete se sa nedostatkom prostora i novca, ne možete računati na subvencije, konkurencija će da vas sabotira, izostaće pomoć prijatelja. U najkraćem, tako bi mogla da izgleda lista problema na koje su uspešne preduzetnice ukazale ženama koje razmišljaju o pokretanju sopstvenog biznisu. No, baš kao što su gotovo istovetne njihove liste problema sa kojima su se suočile u započinjanju i razvijanju posla, uspešne poslovne dame bile su jednoglasne i u podršci za privatni biznis. „Sve prepreke je, uz dobro osmišljen plan rada, moguće savladati i napredovati u poslu. Nije lako, ali je lepo biti preduzetnica“, zajednička je poruka sada već uspešnih poslovnih žene.

A one na prekretnici, koje se tek suočavaju sa pitanjem: Šta i kako dalje, ocenile su da se napokon i njima „otpisanima“ neko obratio. Udruženje Žene na prekretnici osnovano je u decembru 2015. sa namerom da utiče na rodnu neravnopravnost i osnaži i poveže žene starosti 45 plus koje su ostale bez posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari