Nikezić: Siniša Mali da položi račune javnosti oko projekta "Er Srbije" 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ)

Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dušan Nikezić poručio je danas ministru finansija Siniši Malom da bi trebalo javnosti položiti račune oko projekta Er Srbije, u danu kada se okončava decenijsko partnerstvo sa Etihadom.

Koliko je Srbiju koštao projekat Er Srbija, koliko je Etihad zaradio od iznajmljivanja njihovih aviona sa posadom, obuke pilota, usluge menadžmenta, iznajmljivanja njihovih slotova na aerodromima, zašto Er Srbije nema nijedan avion u svom vlasništvu, pitao je Nikezić u pisanoj izjavi.

Od samog početka saradnje imali smo neravnopravan odnos, naveo je on, u kojem je Srbija uložila neuporedivo više od Etihada, uzela od njih dugoročne kredite od 120 miliona dolara sa kamatom od 7,64 odsto i provizijom 6,55 odsto, kao i kratkoročni kredit od 40 miliona evra, a usluge Etihada platila više od 100 miliona evra.

Nikezić ukazuje da je država avio-kompaniji za proteklih 10 godina dala više od 350 miliona evra subvencija i dodatnog kapitala za pokrivanje gubitaka, dok je Etihad uplatio samo inicijalni ulog od 29 miliona evra.

Zato, na kraju saradnje, morate podvući crtu i preuzeti odgovornost, jer podaci iz zvaničnih izveštaja o poslovanju kompanije pokazuju da bi za Srbiju bilo bolje da Etihadu nikada nismo dali vlasnički udeo i pravo upravljanja u nacionalnoj avio-kompaniji, smatra Nikezić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari