Nikezić: Srbija mora da uvede porez na ekstraprofit 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

Srbija jednostavno mora da uvede porez na ekstraprofit za proizvodnju i trgovinu naftnim derivatima, kao što su ga uvele Italija, Velika Britanija i mnoge druge razvijene zemlje, potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSR) Dušan Nikezić.

U saopštenju za javnost, on je naveo da taj porez uvodi i ruski predsednik Vladimir Putin u Rusiji, gde će Gazprom ove godine platiti dodatnih 20 milijardi evra zbog ekstraprofita.

– Vlada Srbije već nedeljama radi suprotno tržištu i interesu građana, veštački održavajući najvišu cenu dizela u regionu od 217,5 dinara. Pošto je cena nafte na svetskim berzama na najnižem nivou od početka ukrajinske krize, to omogućava Gazpromu, kao većinskom vlasniku NIS enormnu zaradu – naveo je Nikezić.

Prema njegovim rečima, nelogično je i da je dizel u Srbiji 23 odsto skuplji od benzina, iako je proizvodnja dizela 22 posto jeftinija, ubog čega štetu od toga imaju i srpski vozači i prevoznici i poljoprivrednici, pošto se u Srbiji dizel troši četiri puta više od benzina. Nikezić je rekao da najveću korist ima Gazprom, koji zbog ovako visokih cena ostvaruje profit od skoro 100 miliona evra mesečno! On je istakao da zato Vlada Srbije mora da smanji cenu dizela i benzina u skladu sa cenama na berzi i uvede porez na ekstraprofit za sve koji su u ovoj krizi zaradili „hleba preko pogače“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari