Nikezić (SSP): Uvesti vanredno stanje u sektor energetike 1foto EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS

Stranka slobode i pravde (SSP) predložila je danas da se hitno uvede vanredno stanje u sektoru energetike i imenovuje profesionalno krizno rukovodstvo u Elektroprivredi Srbije (EPS), jer ćemo u suprotnom ove zime Srbija ostati i bez EPS-a i bez struje.

„EPS je decenijama bio najveći proizvođač struje i investitor na Balkanu, a sada je najveći uvoznik i gubitaš, sa uvozom struje od 610 miliona evra i gubitkom od 420 miliona evra, za samo šest meseci ove godine“, naveo je u saopštenju potpredsednik SSP Dušan Nikezić.

On je dodao da to potvrđuju podaci o poslovanju EPS-a u prvih šest meseci ove godine, koji pokazuju i da su ukupne obaveze porasle na preko tri milijarde evra koje to preduzeće, kako je ocenio, neće moći da finansira iz redovnog poslovanja.

EPS je, smatra Nikezić, danas u neuoporedivo lošijem stanju nego posle NATO bombardovanja i poplava.

„Najgore je što prethodnih devet meseci ništa nije urađeno na povećanju kapaciteta za proizvodnju domaćeg uglja i struje, pa je jasno da će EPS narednu zimu dočekati u još lošijem stanju nego prethodnu i da će još najmanje dve godine praviti gubitak od milijardu evra godišnje“, istakao je Nikezić.

Dodatni problem je, kako je naveo, „što su ugalj, pelet i drva za ogrev duplo skuplji, pa sve veći broj ljudi planira da se greje na struju, što će dodatno opteretiti energetski sistem, koji se već nalazi pred pucanjem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari