Niko neće vruć krompir od 2,3 miliona evra 1foto EPA/ĐORĐE SAVIĆ

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo saobraćaja i dalje ne saopštavaju podatke o tome koliko iznosi ukupni dug, a koliko kamate koje bi Grad Niš morao da plati Ministarstvu odbrane za aerodromsko zemljište, uprkos tome što je Grad pre tri godine besplatno ustupio aerodrom državi, te bi bilo logično da ona preuzme i ovaj dug.

O ovoj velikoj finansijskoj obavezi Niša ćuti i gradonačelnica Dragana Sotirovski, koja uopšteno kaže da je “bilo sastanaka” i da su “napravljeni određeni koraci” kako bi problem bio rešen.

Prema dostupnim podacima, Grad Niš duguje Ministarstvu odbrane oko 2,3 miliona evra za dobijeno zemljište za proširenje aerodroma, zbog čega je preuzeo obvezu izgradnje stanova od 21.000 kvadratnih metara za pripadnike Vojske Srbije. Prema ugovoru između Grada Niša i Ministarstva odbrane iz 2010. godine, Niš je u obavezi da kompletan dug za aerodromsko zemljište od 157 hektara izmiri do 29. jula 2020. godine, a u protivnom će od tada, na ime ugovorne kazne, za svaki dan kašnjenja plaćati 6.313 evra u dinarskoj protivrednosti.

– O ovoj situaciji je razgovarano na nedavno održanom sastanku gradonačelnice i ministra odbrane u Beogradu, kao i na sastancima u Republičkoj direkciji za imovinu, a već smo započeli određene korake, o čemu redovno obaveštavamo javnost. Grad ne plaća kamatu državi, Grad i država nisu dve već jedna strana. Odlična saradnja Grada Niša i Vlade Srbije se ogleda i u brojnim projektima u kojima je grad maksimalno podržan kao lokalna samouprava, uključujući i one od nacionalnog značaja, poput izgradnje stanova u Ardiji, saniranja deponije, izmeštanja pruge, izgradnje gasovoda Niš – Dimitrovgrad, izgradnja auto puta Niš-Merdare, izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, i brojni drugi – kažu u kabinetu gradonačelnice Sotirovski, “odgovarajući” na naša pitanja o tome koliko iznosi ukupni dug Grada, da li Grad otplaćuje glavnicu i kamate, te šta bi moglo biti rešenje za dugovanje vezano za aerodrom koji više nije u svojini Grada.

Alen Šćuric, stručnjak za civilno vazduhoplovstvo i urednik regionalnog portala Zamaaero, u tekstu na tom portalu konstatuje da se u ovom momentu gradu Nišu zaračunava dnevna kamata od 6.313 evra ili 190.000 evra mesečno.

– Da stvar bude gora, Niš je u osmom mjesecu potpisao i ovjerio ugovor za stanove veličine 21.000 četvornih metara… Zašto, pobogu, ako Aerodrom više nije u vlasništvu grada nego države? Zašto onda država ne preuzme ovu obvezu – pita se Šćuric.

U Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju, koja je po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja dobila službenu prepisku između Grada, dva ministarstva i Direkcije za imovinu, kažu da je gradonačelnica Sotirovski još u decembru prošle godine zatražila otpisivanje duga Gradu za aerodromsko zemljište, ali da je takav zahtev „sačuvan u tajnosti“. Ministarstvo odbrane je tada taj „vruć krompir“ prebacilo na Vladu, od koje traži naplatu duga iz budžeta, a Ministarstvo saobraćaja je „opralo ruke“ tako što se izjasnilo da se oko ovog duga moraju dogovoriti Grad i Ministarstvo odbrane.

Direktor NKD Mladen Jovanović kaže da Vojska neće odustati od svojih stanova, te da “neko mora da preuzme dug prema Ministarstvu odbrane… a niko neće”. Osim toga, postoje i brojna pravna i politička pitanja koja treba rešiti, pošto je posao poklanjanja niškog aerodroma urađen neozbiljno i na brzinu.

Neki od problema koje treba rešiti je činjenica da je Grad već otplatio deo duga kroz izgradnju stanova za Vojsku, a aerodrom ostvarivao prihod kroz poslovanje na preuzetom zemljištu.

– A zašto se ćuti o ovom dugu i njegovom rešavanju? Ukoliko bi se govorilo, isplivali bi svi problemi koji prate poklanjanje aerodroma. Oni su svesni koliko su zabrljali, znaju da imaju šta da kriju. Pitanje je šta mi sve ne znamo, počev od poklanjanja niškog aerodroma državi kako bi se “učinilo” Vansiju kao koncesionaru beogradskog aerodroma. Uspeli smo nekako da saznamo da postoji privatni interes Vansija i bogatih ljudi bliskih vlastima, ali i to na tešku muku. Očigledno je da u poklanjanju niškog aerodroma državi stoje zarada i politički i partikularni interesi. Bilo kakvo objavljivanje podataka o tom poslu smanjuje im manevarski prostor da i dalje rade šta žele. Ako o problemima koje smo napravili ćutimo, problema nema – kaže Jovanović za naš list.

Prilikom besplatnog ustupanja “Konstantina Velikog” državi, republički i lokalni zvaničnici su kao jedan od ključnih razloga za takvu odluku isticali da niški budžet „nije u stanju da isplati dug“ za aerodromsko zemljište, sugerišući da za Republiku to neće biti problem.

Gradonačelnik Darko Bulatović je početkom 2019. godine saopštio da će država „oprostiti“ ovaj dug, navodeći da je njegovo otpisivanje „u proceduri“, a ugovor po kojem je nastao u „fazi raskida“. Tadašnja resorna ministarka Zorana Mihajlović je, pak, dve sedmice kasnije kazala da ovaj dug predstavlja „ozbiljan problem“ i da bi Ministarstvo odbrane i Grad Niš trebalo da formiraju komisiju koja će se „pozabaviti tim pitanjem“, ne navodeći da će država preuzeti isplatu duga.

Prema istraživanju našeg lista, u vreme besplatnog podržavljenja niškog aerodroma nije postojao nijedan zvaničan dokument koji obavezuje Republiku da oprosti ili izmiri dug Grada Niša za aerodromsko zemljište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari