Niš: Gradski budžet uvećan za 1,1 milijardu dinara, opozicija upozorava da ga “čerupa” naprednjačka vlast 1Skupština grada Niša: Foto V. Torović

Odbornićka većina predvođena  Srpskom naprednom strankom (SNS) odlučila je da ovogodišnji buđžet Grada Niša bude uvećan za 1,1 milijardu dinara, pravdajući taj rebalans pre svega zbog poskupljenja struje i goriva.

U gradskoj kasi Niša ukupno će ove godine biti 12,8 milijardi dinara, tako da će Direkcija za javni prevoz dobiti dodatnih 325 miliona zbog poskupljenja goriva, Uprava za komunalne delatnosti će moći da rasplože sa još 60 miliona za javnu  rasvetu zbog poskupljenja struje, a Direkcija za izgradnju još 120 miliona dinara za održavanje puteva.

Predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić precizirao je za skupštinskom govornicom da će rebalansom Direkcija za izgradnju dobiti dodatna sredstva za izgradnju novih ulica i međublokovskog zelenila.

“Za ulice će biti izdvojeno 80 miliona, a za održavanje zelenila 26 miliona dinara. Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj dobija za nove projekte 422 miliona dinara. Pozorište lutaka će za rekonstrukciju dobiti  11,8 miliona dinara”, rekao je Džunić.

Iako funkcioneri naprednjačke vlasti u Nišu smatraju da će dodatno uvećanje gradskog budžeta omogućiti bolje funkcionisanje grada, predstavnici opozicije ocenjuju da je rebalans samo njegovo “čerupanje” ili lepa bajka.

Jelena Milošević, poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) i čelnica niškog odbora te partije, kaže da je budžet Grada Niša veštački uvećan kako bi se pokrila milijarda kojom i ove godine doplaćujemo javni prevoz.

“Kompletna gradska uprava je upregnuta kako bi se sakrila brljotina koju su napravili još 2020. godine kada je i potpisan štetan ugovor o javnom prevozu. Ove godine će javni prevoz koštati Nišlije preko 2.5 milijarde dinara, to je najveća pljačka budžeta našeg grada iza koje stoji većnik Nenad Stanković, a koga pokriva gradonačelnica Sotirovski (Dragana)”, konstatuje poslanica SSP.

Ona dodaje da je toliko para dodato za javni prevoz kao da autobusi “Nišekspresa” idu na kerozin, a ne na tri točka.

“Ovako brutalno nikad niko nije čerupao budžet. Nišlije moraju da znaju u čije džepove ide naš novac”, zaključuje predsednica SSP u Nišu.

I za opozicionog odbornika koalicije “Niš, moj grad” Miodraga Stankovića rebalans budžeta je farsa.

“Uvećanje budžeta je nerealno jer ono ide od prihoda od poreza na zarade, a u prvih šest meseci realizacije prihoda od je bila skoro 5,3 milijard za planirani budžet od 11,7 milijardi dinara. To već ukazuje da postoji višak od 500 miliona dinara. Verovatno vlast planira da ta sredstva prerasporedi na drugu stranu”, kaže Stanković.

Novo uvećanje budžeta je, kako ocenjuje, bajka kojom se sugeriše građanima da postoje nova radna mesta.

Grad vraća kredit Aik banci

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavljuje da je rebalanskom budžeta predviđeno da Grad Niš vrati kredit od 117 miliona dinara AIK banci.

“Sposobni smo da vratimo jedan od kredita, i vratićemo najveći. Uštedećemo 50.000 evra jer ga nećemo otplaćivati do 2025. godine”, kaže gradonačelnica Niša.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari