Niš: Olakšice za zakupce lokala koji gradu duguju 230 miliona dinara 1Foto: B. Cvejić

Veće grada Niša usvojilo je danas odluku o olakšicama za zakupce poslovnog prostora koji duguju gradu ukupno 230 miliona dinara, a omogućeni su otpis 40 odsto duga ukoliko se isplati ceo iznos, ili otplata na 12 mesečnih rata.

Odluka predviđa da onima koji potpišu sporazum o otplati na tri mesečne rate bude otpisano 30 odsto duga, a za plaćanje na šest mesečnih rata predviđen je otpis 20 duga, dok će se za plaćanje na 12 mesečnih rata odobriti otpis 10 odsto duga.

Sekretar Sekretarijata za finansije Danijela Spasović kazala je da pojedina potraživanja za zakup poslovnog prostora datiraju još iz ’90-tih godina, a neka još i iz ranijih godina.

„Grad Niš je preduzeo sve mere predviđene zakonom kako bi naplatio zakup poslovnog prostora. Dužnici su tuženi i Gradsko javno pravobranilaštvo je svih ovih godina vodilo postupak radi naplate dugova. Odluka o povlasticama se usvaja kao stimulativna“, rekla je Spasović.

Prema njenim rečima, površina svih lokala koje izdaje grad Niš je 44.000 kvadrata, a poslednjih godina grad godišnje od zakupa naplati 120 miliona dinara.

Državna revizorska institucija (DRI) saopštila je prošle nedelje da Beograd, Novi Sad i Niš „loše gazduju poslovnim prostorom“ i da su zbog toga njihova potraživanja od zakupaca od 2016. do 2018. godine porasla na 8,2 milijarde dinara, odnosno za 15 odsto.

U izveštaju DRI navedeno je da bi pomenuta tri grada mogla da uvećaju značajno prihod od zakupa poslovnog prostora uz strateško upravljanje, uspostavljanje sveobuhvatne evidencije, efikasnije mere prilikom davanja poslovnog prostora u zakup i adekvatnu kontrolu.

U izveštaju se dodaje da su gradovi preduzimali mere za naplatu zakupnine, ali da nisu ostvareni očekivani efekti naplate potraživanja.

Prema nalazu DRI Beograd, Novi Sad i Niš nisu uspostavili adekvatnu kontrolu i praćenje postupaka davanja u zakup i korišćenja poslovnog prostora.

Revizori su utvrdili da pomenuti gradovi nisu sprovodili odgovarajući marketing kako bi se postiglo davanje u zakup po najboljoj zakupnini, a oglasi za davanje u zakup poslovnog prostora su objavljivani i za vreme praznika i godišnjih odmora.

U izveštaju je navedeno da je najviša početna cena zakupnine u Beogradu 2.097 dinara, u Novom Sadu je 3.740 dinara, a u Nišu 4.165 dinara po kvadratnom metru.

U pešačkoj zoni, ostvarene prosečne zakupnine su za Beograd 1.109 dinara po kvadratnom metru, u Novom Sadu 1.967 dinara i Nišu 3.046 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari