Niški vodovod duplo više plaća usluge restorana za potrebe kancelarije direktora nego za zamenu šahti u gradu 1foto JKP Naissus

Niški vodovod „Naissus“ planirao je za ovu godinu 3,2 miliona dinara za „usluge restorana i kuhinje“ zbog „potreba kancelarije direktora“, a bezmalo duplo manje – 1,9 miliona dinara, za nabavku šahti, koje se, prema upozorenjima građana, prilično često kradu ili su oštećene.

Na ovakve cifre upozorila je opozicija, istovremeno kritikujući što je „Naissus“ nedavno zatražio poskupljenje vode i kanalizacije za 30 odsto.

Prema Planu javnih nabavki za ovu godinu, za potrebe kancelarije direktora “Naissusa” planirane su usluge restorana od 1,6 miliona dinara, usluge nacionalne kuhinje od milion dinara i usluge internacionalne kuhinje od 600.000 dinara.

„Procena vrednosti utvrđena je na osnovu analize cena na tržištu i cena iz ugovora iz prethodnih godina“, navodi se u Planu.

Istovremeno, u istom dokumentu, za nabavku šaht poklopaca, slivničkih rešetki i flanši planirano je 1, 9 miliona.

Niški vodovod duplo više plaća usluge restorana za potrebe kancelarije direktora nego za zamenu šahti u gradu 2
Foto: V. Torović/Danas

Ostali planovi i izveštaji niškog Vodovoda pokazuju, takođe, da je on prošle godine poslovao sa dobitkom od svega 3,5 miliona dinara.

Zaključno sa prošlim 31. decembrom, imao je 305 sistematizovanih radnih mesta, a broj stvarno zaposlenih po kadrovskoj evidenciji bio je čak 732, od kojih 682 na neodređeno vreme.

Uprkos višku radne snage, ovo preduzeće godišnje daje stotine miliona dinara za radove trećih lica i firmi, pokazuju dokumenta.

Nezadovoljstvo dela javnosti je ovih dana posebno izazvala odluka Nadzornog odbora „Naissusa“ da će domaćinstva ubuduće kubni metar utrošene vode i odvođenja otpadnih voda plaćati 90,73 dinara, umesto dosadašnjih 69,90 dinara.

Gradska javna preduzeća i ustanove, koja se finansiraju iz budžeta grada Niša, plaćaće 120,54 dinara, umesto 90,43 dinara, a cena za sve ostale korisnike biće 176,92 dinara, umesto 132,75 dinara.

Novi cenovnik će stupiti na snagu kada ga Gradsko veće Niša odobri.

Tamara Milenković Kerković: Nezakonito, diletantsko i rasipničko upravljanje najvažnijim komunalnim preduzećem

„Poskupljenje cena vode i kanalizacije za 29,79 odsto je najmanje vidljiva posledica nezakonitog, diletantskog i rasipničkog upravljanja najvažnijim niškim komunalnim preduzećem, koje Nišlije snabdeva vodom i uslugom kanalizacije. O katastrofalnom poslovanju i upravljanju JKP Naissusom građani Niša nisu ni do sada, a neće ni ubuduće čuti ništa na Skupštini grada jer se odbornici takozvane opozicije bave svime, osim problemima javnih preduzeća u kojima su zaposleni“, kaže Tamara Milenković Kerković, narodna poslanica i potpredsednica Dveri.

Ona očekuje da Gradsko veće i gradonačelnica Dragana Sotirovski odobre ovakvo poskupljenje, jer im nije prvi put da rade protiv interesa Nišlija.

Niški vodovod duplo više plaća usluge restorana za potrebe kancelarije direktora nego za zamenu šahti u gradu 3
Tamara Milenković Kerković, Foto: Privatna arhiva

Ona je dodala da je odluka Nadzornog odbora „Naissusa“ o poskupljenju „čist bezobrazluk“ zbog strukturne havarije u kojoj se to JKP nalazi „zbog neadekvatne i zastarele kanalizacione mreže, svakodevnih obustava vode u raznim delovima grada, konstantne nestašice vode u brojnim selima oko Niša, ogromne pljačke putem javnih nabavki, masovnog partijskog zapošljavanja i za vreme prethodne i još više za vreme ove vlasti i zbog frapantne nesrazmere između administrativnog i tehničkog osoblja“.

U ozbiljne propuste je ubrojala i protivzakonito rukovođenje, jer je nestručnom v. d. direktoru „Naissusa“, inače master istoričaru Goranu Milosavljeviću, mandat istekao 30. juna ove godine.

Vodovod će biti privatizovan?

Milenković Kerković je kazala da građanima Niša do sada još nije rečeno ni da se „ovo preduzeće uveliko sprema za privatizaciju putem javno – privatnog partnerstva“.

„Grad Niš će uskoro biti i bez vode, javnog dobra, zbog nezakonitog poslovanja, rasipništva i nesposobnosti rukovodstva JKP Naissus, zbog neulaganja u vodovodnu i kanalizacionu mrežu staru više od 70 godina. Ne samo da ćemo se kupati u poplavama, već ni vode neće biti. A onda će se kao spas predstaviti privatizacija JKP Naissus. Građani Niša to ne smeju da dozvole“, kazala je ona.

Podsećajući da je broj zaposlenih u JKP Naissus duplo veći od broja sistematizovanih radnih mesta, upitala je zbog čega ono uopšte plaća radove i usluge drugim firmama i licima.

„U Planu javnih nabavki JKP Naissus se radovi i usluge trećih lica redovno opravdavaju nedostatkom kvalifikovanih kadrova. Skandal je da preduzeće sa dupo većim brojem zaposlenih od broja sistematizovanih radnih mesta , nema stručni kadar“, rekla je ona.

“Naissus” ćuti povodom prozivki

Javno komunalno preduzeće „Naissus“ do objavljivanja ovog teksta nije odgovorilo na pitanja Danasa u vezi sa svojim poslovanjem i javnim nabavkama.

Javnost je, tako, ostala uskraćena  za odgovor zašto je Planom javnih nabavki za ovu godinu predviđeno značajno više novca za usluge restorana i kuhinje nego za zamenu šaht, koje predstavljaju problem.

Niški vodovod duplo više plaća usluge restorana za potrebe kancelarije direktora nego za zamenu šahti u gradu 4
Akcija Urbane Gerile: Foto TV N1

Nije dobila ni odgovor na pitanje zašto je broj stvarno zaposlenih više nego duplo veći od sistematizovanih radnih mesta, kao i zašto se prilično često angažuju druge firme i lica za različite usluge i radove, kada je broj radnika i veći od propisanog.

Danas je ostao uskraćen i za komentar opozicone najave da će Niš, zbog neulaganja u vodovodnu i kanalizaciona mrežu staru više od 70 godina, kao i zbog rasipništva, uskoro ostati  bez vode.

Urbana gerila: Satirom na šahte, rupe, pukotine…

Građanska inicijativa Urbana gerila, koja već tri godine kroz niz satiričnih performansa ukazuje na svakodnevne probleme sa kojima se susreću građani, više puta se “bavila” otvorenim šahtama, rupama i pukotinama na kolovozu.

Gerila je nedavno “istraživala” kakav je život Nindža kornjača u kanalizaciji čiji je šaht ostao bez poklopca.

U šahtama i drugim rupama i pukotinama na kolovozima i trotoarima “sadili” su cveće, a u jednoj od rupa su postavili lavor i “pecali ribu”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari