Nova evidencija ili "beli štrajk" carinika 1

Na izlazima više graničnih prelaza, poput Batrovaca i Horgoša, teretni saobraćaj se u poslednjih nekoliko dana usporeno odvija, zbog izmena u kompjuterskom sistemu Uprave carina Srbije, kao i primene novih mera o evidenciji drumskih vozila na izlazu.

Verujemo da je zadržavanje prolazna pojava, te da će situacija brzo biti normalizovana. Problem se javlja samo na izlazu iz zemlje i u teretnom saobraćaju, dok je na ulazu u zemlju stanje uobičajeno u obe kategorije saobraćaja – odgovorila je Uprava carine na pitanje Danasa šta je dovelo do dugih kolona na nekoliko graničnih prelaza.

U Upravi carina zamolili su prevoznike za strpljenje i razumevanje, jer se očekuje da će navedene izmene koje su dovele do zastoja, već do kraja jučerašnjeg dana biti prevaziđene, i negiraju da je reč o „belom štrajku“ carinika.

Prevoznici koji su juče bili u kolonama, međutim, tvrde da je upravo o tome reč, jer je očigledan usporen rad pograničnih službenika.

– Sumnjamo da je to reakcija na hapšenje njihovih kolega, i da su carinici na ova dva prelaza stupili u takozvani „beli štrajk“ odnosno usporili rad u znak protesta – tvrdi za Danas jedan od prevoznika čiji su teretnjaci bili u koloni za koju kaže da je na Batrovcima bila duga i do pet kilometara.

On objašnjava da su se kolone i automobila i kamiona formirale na izlazu iz zemlje na prelazima Horgoš i Batrovci, dok u međuzoni nema vozila, što znači da carina sa druge strane granice radi normalno. Ima zastoja i na ulazu, a tu je i međuzona puna, što svedoči da je zastoj na našoj strani, kaže naš sagovornik.

To posredno potvrđuju i podaci sa zvaničnih sajtova, jer je prema jučerašnjem jutarnjem izveštaju Auto moto saveza Srbije, čekanje na prelazima Batrovci i Horgoš za putnička vozila bilo oko 30 minuta a za teretna do 45. Na sajtu AutoZona.rs gde se nekoliko puta u toku dana ažuriraju podaci o stanju na putevima i graničnim prelazima, juče popodne se evidencija o čekanju za putnički saobraćaj nije menjala, dok je u teretnom zastoj postao očigledan, trajao je na Batrovcima čak 360 minuta, na Horgošu 150 a kod Šida 180.

Cigarete bez carine

Policija je pre dva dana privela 16 carinika beogradskog terminala, zbog sumnje da su prema proceduri koju propisuje Ministarstvo inostranih poslova za uvoz roba namenjenih diplomatskim predstavništvima, deklarisali robu, najviše cigarete, pića i parfeme, čime su dve firme uvoznice bile oslobođene carinskih dažbina u iznosu od 11 miliona evra. Carinicima kao i nekim od predstavnika dva preduzeća određeno je zadržavanje od 48 sati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari