Nova godina stvorila gužve u hotelima: Za Beograd i Zlatibor traži se soba više, tražnja znatno veća nego ranijih godina 1Foto: TOZ/Promo

Kapaciteti za Novu godinu u Beogradu i Zlatiboru su skoro popunjeni. Dok je na Zlatiboru očekuju najviše turista iz naše zemlje i regiona, za prestonicu su najviše zainteresovani stranci, naročito Bugari i Turci.

Na najave da će Nova godina i svi predstojeći praznici u Srbiju privući više od 100 hiljada turista, Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda, kaže da je to više nego prošle godine.

„Kada govorimo o celoj Srbiji ta brojka je povećana za 10 do 15 odsto koliki jeste rast u odnosu za prethodnu godinu, u čitavoj Srbiji pa tako i u Beogradu“, kaže Popović.

Dodaje da se razlikuju turisti koji posećuju Beograd u odnosu na Srbiju: „među turistima koji posećuju Srbiju 85 odsto su stranci“.

Što se tiče novogodišnjih praznika u prestonici, Popović kaže da su kapaciteti puni i da očekuju turiste iz zemalja nekadašnje Jugoslavije, a najveći broj upravo dolazi iz okolnih zemalja kao što su Grčka, Bugarska, Rumunija i naročito Turska.

„Veliki broj dolazi i iz Sjedinjenih Američkih Država, evropskih zemalja kao što su Italija i Nemačka, a u poslednje vreme dosta je i turista iz Španije“, zaključio je Popović.

Nevena Čepić iz turističke organizacije Zlatibor, kaže da očekuju da će na ovoj planini tokom predstojećih praznika dnevno boraviti do 50.000 turista.

„Interesovanje za novogodišnje praznike je zaista veliko. Što se tiče hotela za novogodišnje praznike popunjeno je 100 odsto kapaciteta. U domaćoj radinosti popunjenost je takođe izuzetno visoka. Preko 95 odsto ležajeva u privatnim apartmanima, vilama i kućama je popunjeno, a u toku ove sedmice očekujemo kompletno popunjavanje svih kapaciteta“, dodaju iz turističke organizacije Zlatibora.

Kapaciteti na najpoznatijoj planini ove godine su povećani jer su nedavno otvorena dva hotela. A s obzirom da su već odsvno rasprodali kapacitete za Novu godinu kažu da je „interesovanje za odmor na planini je veće nego prethodnih godina“.

Iz hotela Hajat u Beogradu kažu da tokom Nove godine se očekuje standardno velika popunjenost kao i prošlih godina, a najviše gostiju očekuju iz Bugarske kao što je bio slučaj i ranije.

Autorka je polaznica Danasove škole novinarstva.

Projekat „Danasova škola novinarstva“ je sufinasiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija.

Nova godina stvorila gužve u hotelima: Za Beograd i Zlatibor traži se soba više, tražnja znatno veća nego ranijih godina 2

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari