Nova poreska prijava za uplatu poreza samooporezivanjem 1Foto: Shutterstock/Photo-Video-Graphers

Poreska uprava saopštila je danas da je Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o poreskoj prijavi o obračunatom porezu samooporezivanjem, koji je stupio na snagu 25. marta 2023. godine, propisana nova poreska prijava na Obrascu PP OPO-K.

Poreski obveznici, fizička lica (frilenseri) koja ostvaruju prihode od lica, koja prilikom isplate ne obračunavaju poreze i doprinose u  Srbiji, a koja poreske obaveze prijavljuju i plaćaju kvartalno prijave na Obrascu PP OPO-K podnose za prihode koje su ostvarili u drugom kvartalu, odnosno u periodu od 1. aprila do 30. juna 2023. godine.

Podsećamo, rok u kome frilenseri podnose prijave je 30 dana od isteka kvartala.

Što se tiče prihoda koje su frilenseri ostvarili u prvom kvartalu, odnosno od 1. januara do 31. marta 2023. godine, prijava se, kako je navedeno, takođe može podneti na Obrascu PP OPO – K, s tim da se u ovom slučaju rok od 30 dana za podnošenje prijave računa od narednog dana od dana kada se steknu tehnički uslovi za ponošenje prijave na ovom obrascu.

Dodaje se da je u pripremi tehnička podrška koja će u značajnoj meri olakšati frilenserima podnošenje prijave na Obrascu PP OPO-K, a kada će ova tehnička podrška biti operativna biće objavljeno na sajtu ministarstva finansija i Poreske uprave.

Ukoliko frilenseri žele da za prihode koje su ostvarili u prvom kvartalu 2023. godine podnesu prijavu pre sticanja tehničkih uslova za podnošenje prijave na Obrascu PP OPO-K, oni to mogu učiniti, od 3. aprila 2023. godine na Obrascu PP OPO, s tim da u tom slučaju neće moći da koriste tehničku podršku kao u slučaju podnošenja poreske prijave na Obrascu PP OPO -K.

U cilju pružanja detaljnih informacija poreskim obveznicima, frilenserima, ministarstvo finansija će u narednom periodu objaviti objašnjenja u vezi sa podnošenjem i popunjavanjem poreskih prijava na Obrascu PP OPO, kao i na Obrascu PP OPO-K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari