"Dok devojčica prodaje krofne, činovnici se dobacuju milionima evra": Zašto je novac za nabavku rudarske opreme otišao na izgradnju Hrama? 1Foto: Beta/Ana Slović

Odluku da se iz budžeta namenjenog Ministarstvu energetike za potrebe nabavke rudarske mehanizacije za površinske kopove Elektroprivrede Srbije uzme 472 miliona dinara i prebaci u tekuću budžetsku rezervu i potom dodeli za nastavak radova na Hramu Svetog Save u Beogradu sagovornici Danasa smatraju iracionalnom i potpuno pogrešnom.

Marko Oljača, predsednik Društva za održivu budućnost „Koraci“ navodi da SPC obavlja važne poslove ideološke i društvene konsolidacije u interesu vlasti.

– Kad god vlast zapadne u krizu, crkva svojim aktivnostima legitimizuje ponašanje vlasti i pasivizuje građane. To ima svoju cenu, pa pored niza privrednih aktivnosti koje crkva ima i koje nisu usklađene sa zakonima Srbije, vlast izdašno novem nagrađuje crkvu uz pomoć raznih direktnih budžetskih linija i isisavanjem novca iz javnih preduzeća. Dok jedna devojčica prodaje krofne kako bi prikupila novac za lečenje oca, državni činovnici se dobaciju milionima evra našeg novca. Krajnje je vreme je da im mi građani takvo bahaćenje i privilegije uskratimo – navodi Oljača.

Advokat Branko Pavlović ističe da je u konkretnom slučaju sporno što nije dobro isplanirano koliko je zaista sredstava potrebno za završetak izgradnje Hrama Svetog Save.

-To je trebalo precizno izračunati i ta novčana sredstva obezbediti ali ne na taj način da se ona izdvaju iz dela budžeta koji je namenjen sprovođenju drugih projekata. Cifra o kojoj govorimo nije velika i ne može se reći da će Elektroprivreda Srbije pretrpeti velike gubitke zbog izdvajanja te sume iz energetskog dela budžeta ali način da se novac obezbedi tako a ne planiranjem nije dobar. Ako EPS-u taj novac nije potreban, jer je preduzeće primera radi ostvarilo određene viškove, onda treba sledeće godine smanjiti energetski deo budžeta u tom iznosu a ne žuriti sa tim. Nikakav problem se neće stvoriti ako se sredstva za završetak izgradnje Hrama Svetog Save iz budžeta opredele sledeće a ne odmah ove godine – kaže naš sagovornik.

Željko Veselinović, predsednik Udruženih sindikata Srbije “Sloga” navodi da niko nije protiv toga da država pomaže izgradnju Hrama Svetog Save s obzrom da je reč o važnom verskom objektu ali i turističkoj destinaciji u Beogradu.

-Međutim, potpuno je nelogično da se sredstva za završetak izgradnje tog hrama izdvajaju iz energetskog dela budžeta. Naima, poznato je da se pre izvesnog vremena elektroenergetski sistem Srbije suočio sa kolapsom baš usled nedostatka dovoljih kolićina uglja sa domaćih površinskih kopova. Dakle, poslednje mesto sa koga je trebalo preusmeriti novac na završetak izgradnje Hrama Svetog Save je upravo to. Na taj način Vlada Srbije umesto da pomaže ugroženom elektroenergetskom sistemu zemlje i EPS-u ona naprotiv odmaže – zaključuje Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari