"Hram Svetog Save je džamija": Šta strani, nelegalni vodiči pričaju turistima u poseti Srbiji, kako tvrde njihove domaće, legalne, "kolege" 1Ilustracija Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ

Grupa licenciranih turističkih vodiča iz Srbije uputila je danas javnosti otvoreno pismo kako bi skrenula pažnju na probleme sa osobama koje nelegalno vode strane grupe turista po Srbiji.

Oni objašnjavaju da taj problem postoji pre svega sa strancima.

„Srbi su jedna lenja nacija kojoj je trebalo skoro 100 godina sa sagradi jednu crkvu“; „jedino i isključivo Srbi krivi za raspad bivše Jugoslavije, a svi ostali su žrtve“; „Hram Svetog Save je džamija…“, prema njihovim rečima, ovo pojedini strani turistički vodiči pričaju o Srbiji svojim gostima, dok ujedno krše turističke zakone.

„Iako u Srbiji postoje licencirani turistički vodiči koji su položili ispit za obavljanje te delatnosti i od države dobili licencu, svakodnevno na turističkim atrakcijama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i u drugim mestima po Srbiji srećemo strane grupe bez srpskog licenciranog vodiča kojima strano lice daje objašnjenja vezano za naše kulturno-istorijske spomenike, istoriju, kulturu…“, navode oni.

„Član 128 stav 2 istog Zakona predviđa sledeće: Novčanom kaznom od 150.000 do 350.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako pruža uslugu turističkog vodiča, turističkog pratioca i lokalnog turističkog vodiča, a nema položen stručni ispit (član 89. stav 1. i član 96. stav 1). Što znači da kada se pojavi takvo lice bilo da je strani ili naš državljanin, i vodi grupu a pritom nema važeću licencu za obavljanje posla turističkog vodiča, turistička inspekcija bi trebalo da ga legitimiše i kazni“, kažu turistički vodiči.

Oni ukazuju na to da su njihova prava u ovim situacijama zanemarena.

„Mi licencirani vodiči radimo ili na ugovor o delu preko kojeg plaćamo državi poreze i doprinose ili smo registrovani kao preduzetnici i svakog meseca plaćamo poreze državi i doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje i to tokom cele godine, a radimo šest meseci, koliko u našoj zemlji traje turistička sezona, tako da moramo da zaradimo i za zimski period i za doprinose i za život. Međutim, kao i u mnogim drugim segmentima, mi imamo samo obaveze, a kada dođe do toga da bi trebalo da imamo i prava, tu ne postoji nikakva volja ni želja da nas država zaštiti“, naglašavaju u pismu.

Oni ukazuju da posledica ovoga ima i ekonomsku stranu.

„Kada dođe sezona, mi ostajemo bez posla pošto stranci koji nemaju licencu vode grupe umesto nas, ne plaćaju nikakav porez našoj državi, a zarađuju od vođenja tura“, kažu oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari