Vlada odlučila da još četiri miliona evra ide za radove na izgradnji Hrama Svetog Save 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ)

Vlada Srbije je na poslednjoj sednici donela odluku da na ime dotacije Srpskoj pravoslavnoj crkvi uplati oko četiri miliona evra, prenosi Nova.rs.

Kako se navodi u Službenom glasniku, taj novac je opredeljen za nastavak izvođenja radova u Hramu Svetog Save.

Na desetine miliona evra Vlada Srbije je poslednjih godina izdvojila za izgradnju Hrama Svetog Save. Na poslednjoj sednici Vlade, koja je održana 22. juna, donela je odluku o još jednoj dotaciji SPC. Ovog puta za izgradnju Hrama je opredeljeno 472 miliona dinara ili oko četiri miliona evra našeg novca.

Kako se navodi u Službenom glasniku, ova sredstva su Zakonom o budžetu bila opredeljenja u okviru razdela za Ministarstvo rudarstva i enregetike, ali je Vlada odlučila da ih prenese u tekuću budžetsku rezervu, a potom da ih donira Crkvi.

Teško je i proceniti koliko je novca građana Srbije donirano SPC. Prošle godine u julu u iste svrhe izdvojeno je oko 5,1 milion evra, a prema nekim procenama država je samo od 2017. do jula prošle godine u izgradnju Hrama Svetog Save uložila više 68 miliona evra, objavila je Nova ekonomija.

U avgustu 2021. Vlada je takođe za Hram izdvojila oko sedam miliona evra.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u oktobru 2020. pohvalio se da niko kao ova vlast nije toliko pomogao SPC. On je izračunao da je za tri i po godine Vlada iz državne kase za izgradnju Hrama izdvojila najmanje 43 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari