Objavljene nove cene goriva: Dizel skuplji za skoro 12 dinara 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS)

Litar evrodizela koštaće od danas do 1. aprila 198 dinara, a benzina BMB 95 premium 176,05 dinara, objavilo je Ministarstvo trgovine.

U skladu sa članom 3. stav 5. Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, Ministarstvo trgovine obaveštava privredne subjekte koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava da su dužni da utvrđene maloprodajne cene derivata nafte primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Cena litra evro dizela danas do 15 časova je 187,3 dinara, a benzina 176,1 dinar.

Kako javlja reporter Danasa, na pumpi NIS oko 17.30 časova cena evro dizela iznosila je 193.3 dinara, dok je benzin bio 176 dinara.

Vlada Srbije usvojila je pre dve nedelje Uredbu o ograničenju visine cena derivata nafte, kojom se omogućava da se gorivo na pumpama, osim u rezervoare vozila, može puniti i u posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara.

Cene goriva tako se menjaju svakog petka, nova cena važiće do narednog, narednih sedam dana.

Pre promene prošle nedelje, gde su i benzin i dizel poskupeli za manje od dinara po litru, benzin je koštao 176,3 dinara, a dizel 187,74 dinara.

Da podsetimo, nemačka vlada razmatra uvođenje „dodatka za mobilnost“ kako bi se kontriralo rekordno visokim cenama goriva, pisao je tabloid Bild pre pet dana. On bi se kretao od 20 do 50 evra mesečno, ali samo za one sa nižim i srednjim zaradama.

Rekordne cene benzina i dizela na pumpama i dalje šokiraju vozače u Nemačkoj, iako je cena barela sirove nafte na svetskom tržištu u međuvremenu pala. Zbog toga se danima raspravlja o uvođenju „popusta na točenje“ koji bi za građane finansirala država.

Cene benzina i dizela u Srbiji isključivo prate kretanja cena na svetskom tržištu, a merama koje je donela država obezbeđeno je da energenata ima dovoljno i da domaći kupci budu maksimalno zaštićeni, saopšteno je danas iz Ministarstva rudarstva i energetike.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari