Nove razmirice između Čajetine i Ministarstva građevine zbog gondole na Zlatiboru 1Zorana Mihajlović, Milan Stamatović

Nakon tri godine, Vlada Srbije je dala saglasnost da se nad zemljištem, iznad koga bi trebalo da bude trasa panoramske žičare – gondole na Zlatiboru, proglasi javni interes.

To je za Danas izjavio Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, dodavši da je time uklonjena poslednja prepreka za realizaciju ambicioznog projekta koji, sopstvenim novcem, finansira čajetinska opština. Međutim, ministarka Zorana Mihajlović, sa kojom je Stamatović bio u sukobu, jer je njeno ministarstvo prošle godine pokušalo da pokloni 2.213 hektara državnog zemljišta na Zlatiboru privatizovanom PK Zlatibor, čemu se on usprotivio i uspeo to da spreči, poručila je da je saglasnost samo jedan u nizu koraka za realizaciju projekta gondole, ali ne i dozvola za početak njene gradnje.

Stamatović je za Danas poručio da je „Vlada napokon shvatila da je pogrešila ali, nažalost, izgubili smo tri godine u realizaciji najvažnije i najveće investicije na Zlatiboru i u Čajetini“. On je najavio da će vlasnici parcela biti pozvani na razgovor o eksproprijaciji, a opština će se uknjižiti kao vlasnik u katastru i vrlo brzo izdati građevinsku dozvolu, kako bi radovi krenuli za dvadesetak dana. „Izvođači radova su spremni, a mi smo pripremili novac i nadam se da će kompletna investicija biti završena do kraja decembra ove godine“, dodao je naš sagovornik. Objasnio je da će biti sprovedena delimična eksproprijacija zemljišta na kome su dalekovodi, kao i potpuna eksproprijaciju parcela na kojima će biti postavljeni stubovi i tri stanice za buduću panoramsku žičaru.
– Ako opština bude morala da plati, to za nas neće biti problem, jer je najvažnije da je proglašenjem javnog interesa uklonjena poslednja prepreka, a to znači da možemo da uđemo u posed i da gradimo – istakao je Stamatović.
On dodaje da je lokalna samouprava već rešila pravno-imovinske odnose sa privatnim vlasnicima i nada se da će problem vlasničkih odnosa biti rešen i sa državom.
– Ministarstvo je, verovatno, shvatilo da građani podržavaju tu investiciju i dalo je saglasnost. Bilo bi nečuveno da država ne dozvoli da se radovi izvode na zemljištu koje je u njenom vlasništvu. Cela investicija nije važna samo za Zlatibor i Čajetinu, nego i za celu državu, jer će se, nakon realizacije projekta, puniti i državni budžet – naveo je Stamatović.
Međutim, ministarka je prilikom jučerašnje posete Užicu, izjavila za Danas da „proglašenje javnog interesa nije dozvola za gradnju, već samo jedan od koraka u procesu izgradnje gondole koja je“, kako je rekla, „za Srbiju veoma značajan projekat“ i da su članovi vlade saglasni sa tim da se on realizuje.
– Jesmo za gondolu, ali mora da se radi u skladu sa zakonom. Nakon proglašenja javnog interesa, treba da se prikupi puno dokumentacije. Mi u proteklih šest meseci, i duže, nismo videli bilo kakav dokument, poput studije izvodljivosti, idejnog projekta ili projekta gondole. Jedino smo preko medija saznali da se kupuje oprema, a to nije način da se informišemo. Gondola je kompleksan infrastrukturni projekat, država ima zakon o žičarama i najvažnija je bezbednost ljudi koji će se njome prevoziti – rekla je za Danas Mihajlović, a potom navela da trenutno ne može da utvrdi da li će građevinsku dozvolu izdati to ministarstvo ili opština Čajetina jer, kako je navela „ne postoji idejni projekat za izgradnju gondole“.
Ona je kazala da sa izgradnjom gondole, prethodni sukob oko zemljišta nema nikakve veze.
– Rešenje je poništeno, tužilaštvo je prošle godine reagovao i krivično odgovaraju službenici u ministarstvu, ali to nema nikakve veze sa gondolom. Međutim, postoji raniji spor o vlasništvu nad delom drugog zemljišta iznad koga će ići trasa gondole, koje je opština Čajetina, iako je to znala, proglasila zemljištem za izgradnju gondole – dodala je ministarka. „Ako hoćemo da imamo gondolu, a to je u interesu i opštine i države, onda ne bi trebalo da se preskaču zakonske procedure“, poručila je ona.
Stamatović je juče bio iznenađen izjavom ministarke, i za Danas tvrdi da ta opština poseduje idejni projekat i kompletnu dokumentaciju.
– Izgleda da saradnici u ministarstvu nude pogrešne informacije gospođi Mihajlović. Kompletnu dokumentaciju smo dostavili i njenom ministarstvu i Republičkoj direkciji za imovinu. Ako ministarka želi da se informiše, neka dođe u Čajetinu da proveri da li postoji sva potrebna dokumentacija – rekao je Stamatović.
Indirektnu optužbu ministarke da čajetinska samouprava radi mimo zakona, on je odbacio i naveo da mu nije jasno zbog čega se cela situacija pogrešno prikazuje.
– Nije u pitanju moj sukob sa ministarkom Mihajlović, nego je problem u tome što ona oko sebe ima kriminalce koji je, zarad ličnih interesa, pogrešno informišu – poručio je Stamatović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari