Novi kapitalni projekti u Pirotu uz pomoć države i EU 1Gimnazija u Pirotu Foto: Ilija Pejčić Lika

Grad Pirot uz podršku države i međunarodnih institucija planira realizaciju nekoliko kapitalnih projekata. izjavio je za TV Pirot gradonačelnik Vladan Vasić.

On je naveo da se već godinama sa Nemačkom razvojnom bankom KFW pregovara o izgradnji Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u gradu.

“ Povodom ovom projekta već je mnogo urađeno-studija izvodljivosti, izabrana je lokacija, urađena je analiza vodovodnog sistema i snimanje šahti“, rekao je Vasić.

Prema njegovim rečima, u opciji je nekoliko modela finansiranja realizacije ovog projekta.

“ Procenjena vrednost izgradnje ovog postrojenja je 15 miliona evra, a u investiciju je uvršteno i postrojenje za sušenje mulja“. rekao je Vasić, dodajući da je i taj projekat na spisku projekata za potencijalno finansiranje sredstvima EU.

Vasić naglašava da je to povezano i sa izgradnjom kompostane na Regionalnoj deponiji Pirot, na koju je planirano odlaganje ostataka mulja.

“ O tom projektu, koji podrazumeva i dogradnju tela Regionalne deponije se razgovara sa Ministarstvom zaštite životne sredine. Vrednost izgradnje kompostane je oko 3 miliona evra, a toliko je vredna i dogradnja tela Deponije“, rekao je Vasić.

On je izrazio nadu da će pregovori sa ministartsvima i drugim donatorima biti uspešno završeni i da će Pirot dobiti ova sredstva čiji je iznos oko 21 milion evra.

“ To je 1,4 puta više od godišnjeg budžeta grada“, rekao je Vasić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari