Novi Pazar: Podeljeno 3,5 miliona dinara povratnicima iz inostranstva za samozapošljavanje 1foto Safeta Biševac Danas

Povratnicima iz inostranstva dodeljena je oprema vredna 3,5 miliona dinara za pokretanje ili unapređenje sopstvenog biznisa.

Sredstva za kupovinu neophodne opreme, po 340 hiljada dinara, dobilo je 11 stanovnika ovog grada.

Pomoć im je dodeljena u okviru projekta „Reintegracija II – dalja podrška održivoj integraciji u Srbiji“, koji obuhvata i subvencije poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta.

Njihova obaveza je da u nabavci opreme, mašina i materijala, učestvuju sa 20 odsto sopstvenih sredstava od ukupne vrednosti granta koji dobijaju.

Da bi dobio subvencije iz ovog projekta, poslodavac ima obavezu da zaposli dva lica i za svako od njih dobija po 3.750 evra.

Ovaj projekat se realizuje od decembra prošle godine i trajaće do prvih meseci 2025. godine. Njegova vradnost za Novi Pazar je 310.000 evra.

Prvi deo projekta realizovan je od 2020. – 2022.godine na području Novog Pazara Tutina i Sjenice.

Dve trećine novca i aktivnosti realizovano je na novopazarskom području.

U okviru „Reintegracije I“ modržano je više od 900 radionica za skoro dve hiljade dece i mladih iz sve tri lokalne zajednice, podeljeno je 98 grantova za samozapošljavanje, održano je 270 biznis obuka i 50 prekvalifikacija.

Subvencije za otvaranje novih radnih mesta dobilo je 11 poslodavaca, koji su zaposlili 22 radnika.

„Reintegraciju II“ realizuje gradska uprava, a partneri su joj Regionalna agencija za ekonomski razvoj Sandžaka (SEDA) i Muslimansko humanitarno društvo „Merhamet Sandžak“.

Nosilac projekta je ASB Serbia (Arbeiter – Samariter – Bund), implementator Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), a finansijska sredstva obezbeđuje Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj BMZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari