Novi Pazar: Ugovori za energetsku efikasnost vredni 23 miliona dinara 1Foto: S. Župljanin

U novopazarskoj lokalnoj samoupravi, građanima, koji su učestvovali na konkursu za suginansiranje energetske efikasnosti, uručeni su ugovori o dodeljivanju sredstava.

U gradskoj upravi kažu,da je i za ovogodišnji konkurs, vladalo veliko interesovanje. Sredstva je dobilo 315 domaćinstava. Ukupna vrednost je 23 miliona dinara.

Sredstva su dodeljena za zamenu stolarija, izradu fasada, zamenu ložišta i drugih poslova koji treba da doprinesu poboljšanju energetske efikasnosti u domaćinstvima.

Jedan od uslova za dobijanje subvencija bio je da su stambeni objekti legalizovani.

Novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac ocenio da su „ovakvi projekti podsticaj građanima da reše važne probleme u svojim domaćinstvima, ali i da daju svoj doprinos poboljšanju kvaliteta životne sredine“.

Cilj projekta, koji zajedno realizuju Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalna samouprava, je unapređenje energetske efikasnosti i povećanje korišćenja obnovljivih izvora energije u domačinstvima.

Od ukupno dodeljenih sredstava, polovinu obezbeđuju nadležno ministarstvo i lokalna samouprava (svako po 25 odsto), a drugu polovinu daju korisnici subvencija.

Prošle godine, za te poslove bilo je planirano 29 miliona dinara. Uslove konkursa ispunilo je 139 učesnika (137 individualnih stambenih objekata i 2 višespratnice). Njima je dodeljeno ukupno 25 miliona dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sldećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari