"Novi stari ombudsman u službi vlasti, a ne građana": Da li je Zoran Pašalić "dostojan" funkcije zaštitnika građana? 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Skupštinski Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo izglasao je Zorana Pašalića za kandidata za još jedan mandat Zaštitnika građana, a izbor odbora trebalo bi da bude potvrđen i na sednici Skupštine Srbije.

Pored Pašalića, kandidati su bili i Milan Antonijević, Nataša Tanjević, Miloš Janković i Robert Sepi.

Dragan Popović iz Centra za praktičnu politiku smatra da je dosadašnji Ombudsman koji je na ovom mestu proveo šest godina nedostojan te funkcije.

„Zoran Pašalić je pravi reprezent radikalske politike. Sumnjive biografije, slabog obrazovanja, postavljen sa jasnom namerom da uništi važnu instituciju. Apsolutno je nedostojan pozicije koju obavlja, a istovremeno idealan da sa pozicije Zaštitnika građana dodatno uruši zaštitu od vlasti koju bi građanima trebalo da pruže nezavisne institucije“, ocenio je Popović za Danas.

Ni Pavle Grbović, poslanik PSG-a u Skupštini Srbije i član Odbora za ustavna pitanja nema mnogo bolje mišljenje.

„To što nakon šest godina mandata Zoran Pašalić za novi mandat nije dobio podršku nijedne organizacije civilnog društva, stručnog udruženja ili opozicione poslaničke grupe dovoljno govori o kvalitetu izbora. Još više o tome govori da je jedinu podršku dobio od vlasti, tačnije od onih čiji je rad bio dužan da kontroliše prethodnih šest godina.

To znači da je ova vlast odavno izgubila ambiciju da bude bolja i da se sve svodi samo na produžavanje njenog opstanka. To jeste bolno za građane, ali je jasan signal da je pad započet i da je kraj ove vlasti neminovan, samo je pitanje koliko će taj kraj moći da odlože.

U konkretnom slučaju se najbolje videlo koliko je aktuelan sistem negativne selekcije u Srbiji, ali ja posle svega nosim i izvesnu dozu optimizma nakon te sednice. Ostali kandidati, tačnije kandidat Miloš Janković i kandidatkinja Nataša Tanjević su zaista odlični, a isto bih mogao da kažem i za preostalu dvojicu kandidata koji se nisu našli na javnom razgovoru, gospodina Sepija i Antonijevića.

I to nikada ne treba da zaboravimo i da propustimo da kažemo, jer to znači da Srbija ima glavni resurs koji je neophodan za izgradnju jedne bolje države i pravednijeg društva, a to su kvalitetni ljudi“, optimistično zaključuje Grbović.

Sagaovornici Danas, kandidati za Zaštitinika građana su, razumljivo, bili nešto uzdržaniji u komentarima.

Miloš Janković, advokat i kandidat za Zaštitnika građana napomenuo je da je prilikom izbora ombudsmana, potrebno poštovati principe koji se odnose na njegovu ličnost, kao i one koji se odnose na proceduru izbora.

„Ombudsman mora da bude lice koje uživa ugled u javnosti, koje je stručno i koje ima iskustvo i zapažena postignuća u zaštiti ljudskih prava. Važno je i da kandidat uživa podršku organizacija civilnog društva, odnosno nevladinih organizacija, akademske zajednice i pojedinaca od ugleda koji se bave zaštitom ljudskih prava.

U pogledu procedure izbora poželjno je da kvalifikovana većina koja je obezbeđena za izbor ombudsmana podrazumeva da su za njegov izbor glasale i političke partije koje nisu deo vladajuće većine. Ombudsman koje je izabran isključivo po osnovu volje vladajuće većine ne predstavlja nekoga ko će štititi građane, već će, po logici stvari, biti zaštitnik vlasti“, ocenio je Janković koji je bio i zamenik zaštitnika građana.

Milan Antonijević, stručnjak za ljudska prava nije želeo da komentariše izbor Pašalića.

„Kao neko ko je biografijom i dosadašnjim radom stao iza svoje kandidature i bio jedan od kandidata koji ispunjavaju zakonske uslove za izbor, neprimereno je da komentarišem odluku većine u Odboru da uputi našoj Narodnoj skupštini predlog za davanje još jednog mandata sadašnjem Zaštitniku građana“, rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari