Novi tržni centar u Jurija Gagarina imaće značaj za ovdašnje kineske biznismene 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Firma u vlasništvu pet kineskih građana kupila je za sedam miliona evra zemljište u Ulici Jurija Gagarina na Novom Beogradu, na kom će izgraditi novi kineski tržni centar.

Ovaj tržni centar je će suštinski, kako je rekao Vesić, biti namenjen „malim“ biznisima, jer velike kompanije imaju svoja predstavništva.

„Ovo će biti moderan tržni centar, izgrađen po najsavremenijim standardima, koji će omogućiti ljudima da predstave svoje poslovanje i proizvode“, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je u petak zajedno sa ministrom savetnikom u Ambasadi Kine Tjin Jišu i direktorom kompanije Eurasia trade center Zou Jun Jong predstavio javnosti izgled novog tržnog centra.

On je istakao da je na Gradu Beogradu bilo da obezbedi i proda zemljište, kao i da u bliskoj budućnosti izda građevinsku dozvolu i naplati doprinose za građevinsko zemljište.

Ministar savetnik u Ambasadi Kine Tjin Jišu je rekao je da je prijateljstvo Kine i Srbije „čelično“, ali je pored političkih odnosa važno postojanje čvrstih odnosa između građana Kine i Srbije.

„Novi tržni centar imaće važnu ulogu za beogradsku privredu, ali i za ovdašnje kineske biznismene koji će moći da posluju u unapređenom okruženju. Na taj način rešićemo velike probleme koji su nastali posle velikog požara koji je prošle godine izbio u kineskom tržnom centru u Bloku 70“, rekao je Tjin Jišu.

Zou Jun Jong je rekao da će u novom tržnom centru, osim individualnih lokala, postojati i veći kineski brendovi koji će dobiti priliku da predstave svoje proizvode na tržištu Beograda.

Konsultant za strana ulaganja i ekonomista Milan Kovačević kaže za Danas da je izvesno da će novi tržni centar biti veći od starog, ali i da svako investiranje traži pažljivu analizu da bi se ocenilo koliko je dobro. A to se, kako kaže, u Srbiji gotovo nikada ne radi.

„Možemo da naslutimo da će se u tom tržnom centru prodavati njihova roba što je svakako velika korist za njih, za nas korist može i biće to što će neki ljudi dobiti posao, i korist je od priliva od prodaje zemljišta“, kaže Kovačević.

Negativni uticaj, kako kaže, može biti to što će taj tržni centar svakako biti veća konkurencija našim proizvodima te vrste.

„Stalno se otvaraju neki strani tržni centri, bilo bi dobro da i mi možemo da otvorimo neki tržni centar gde bi se našla naša roba. Kina je svakako velika izvozna zemlja i prepoznala je da njihova roba prolazi na našem tržištu“, ističe Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari