Nacrt zakona o uređenju prostora i izgradnji ne garantuje brže izdavanje građevinskih dozvola jer nije usaglašen sa sektorskim zakonima koji regulišu rad javnih preduzeća i drugih nosilaca javnih ovlašćenja, što će predstavljati značajnu kočnicu u primeni, pokazala je analiza Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Sektorski zakoni o energetici, šumama, vodama, putevima sačuvaće javnim preduzećima pravo odlučivanja u procesu odobravanja građevinske dozvole, što je i do sada predstavljalo najveće usko grlo sistema, tvrde u NALED-u, zbog kojeg Srbija ima jednu od najkomplikovanijih i najdužih procedura u svetu. Zato stručnjaci upozoravaju da je neophodno usaglašavanje tih zakona bilo neophodno.

Osim toga, novi zakon neće dozvoljavati gradnju po generalnom urbanističkom planu što znači da će investitori i dalje morati da čekaju da gradovi i opštine usvoje prostorne planove. „Predlažemo da se pronađe alternativno rešenje u slučajevima kada lokalne samouprave nemaju novca za izradu planova jer će veliki broj parcela širom Srbije i narednih godina biti „zaključan“ za dobijanje građevinske dozvole i gradnju“, napominju u ovoj organizaciji. Za lokalne samouprave veliki problem predstavljaće, smatraju, i odredba koja omogućava resornom ministru da propiše maksimalni iznos naknade za uređivanje gradskog građevinskog zemljišta. „Ne samo da se zadire u jedan od važnih prihoda lokalnog nivoa vlasti već će takva praksa dovesti investitore u neizvesnu situaciju dok čekaju na odluku ministra“, ističu.

Ovakav zakon, napominju u NALED-u, predstavlja korak unazad i za telekomunikacione kompanije, pre svega operatere mobilne telefonije. „Iako im Zakon o planiranju i izgradnji omogućava olakšanu gradnju, novi propis ukinuće neke od pogodnosti, za deo objekata ubuduće će morati da traže građevinsku dozvolu i izrađuju dodatnu dokumentaciju što će otežati i smanjiti investicije, u telekomunikacionu mrežu“.

Problematično je i to što ponovo ni za jedan podzakonski akt nije predviđen rok do kada će biti donet, kao i to što nije predviđeno elektronsko podnošenje zahteva. Zbog toga se predlaže i da na nivou države za sve bude uveden jedinstveni sistem obaveznog elektronskog podnošenja zahteva za dozvolu. NALED apeluje na Vladu Srbije da usvoji objektivne primedbe, kao i da odloži primenu zakona kako bi bile otklonjene sve nedoumice oko primene.

Javna rasprava problematična

Javna rasprava o nacrtu zakona o uređenju prostora i izgradnji završena juče, trajala je samo 20 dana, iako je reč o važnom sistemskom zakonu. „Interesantno je da je Ministarstvo građevinarstva i urbanizma u oktobru na svoj sajt postavilo prvu verziju nacrta, da bi je krajem novembra zamenilo drugom sa potpuno izmenjenim redosledom članova i delimično izmenjenim tekstom što je usporilo javnu raspravu“, ukazuju u NALED-u. Privrednici i opštine morali su zbog toga, kako ističu, iznova da analiziraju zakon, a mnogi nisu ni primetili promene pa su slali primedbe na pogrešne članove. S druge strane, Ministarstvo nije želelo da produži javnu raspravu jer insistira da se zakon usvoji do kraja godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari