Novogodišnja poklon čestitka od 10.000 dinara za decu zaposlenih u organima grada Valjeva 1Foto: Đorđe Đoković

Novogodišnju poklon čestitku u vrednosti od 10.000 dinara dobiće 27-oro dece, starosti do 15 godina, zaposlenih u organima grada Valjeva, piše portal Kolubarske.rs.

Predlog Odluke o ostvarivanju prava na novogodišnju poklon čestitku utvrdila je Komisija za kadrovska i administrativna pitanja i radne odnose na telefonskoj sednici održanoj prošlog četvrtka.

Kako Kolubarske navode, Odluka je u skladu sa Kolektivnim ugovorom za zaposlene u organima grada Valjeva, koji su u aprilu prošle godine zaključili gradonačelnik Valjeva Lazar Gojović i predsednici sindikalnih organizacija Gradskih uprava, prema kome je „poslodavac dužan da obezbedi deci zaposlenog do 15 godina života poklon za Novu godinu – novčanu čestitku u vrednosti do neoporezivog iznosa koji je predviđen zakonom kojim se uređuje porez na dohodak građana”.

Pravo na novogodišnju novčanu čestitku pored dece zaposlenih na neodređeno i određeno vreme, imaju i „deca lica koja su radno angažovana po osnovu ugovora van radnog odnosa kod poslodavca najmanje tri meseca sa prekidima ili neprekidno u kalendarskoj godini u kojoj se obezbeđuje ovo pravo i ukoliko je u ugovornom odnosu na dan ostvarivanja prava”.

Mogućnost da poslodavac obezbedi deci svojih zaposlenih poklon za Novu godinu i Božić predviđena je Zakonom o radu. Naime, u članu 119. piše: „poslodavac može deci zaposlenog starosti do 15 godina života da obezbedi poklon za Božić i Novu godinu u vrednosti do neoporezivog iznosa koji je predviđen zakonom kojim se uređuje porez na dohodak građana”, podsećaju Kolubarske.

Poslodavci odlučuju koje vrednosti će biti pojedinačni pokloni a Zakon definiše maksimalni neoporezivi iznos.

Iz tekuće budžetske rezerve za novogodišnje poklone

Rešenjem gradonačelnika Valjeva Lazara Gojkovića od 9. decmbra 2022. godine iz tekuće budžetske rezerve odobrena je isplata od 741.000 dinara za, kako je navedeno u Službenom glasniku Valjeva, isplatu novogodišnjih poklona za decu zaposlenih.

Na pitanje da li je ovo dodatno izdvajanje za novogodišnje poklone za decu zaposlenih u organima grada Valjeva, pored 1.270.000 dinara za novogodišnju poklon čestitku, u Gradskoj upravi nam je rečeno da to „nisu dodatna izdvajanja nego se iz tekuće budžetske rezerve obezbeđuju nedostajuća sredstva za poklon čestitke”, jer na poziciji „naknade u naturi” u gradskom budžetu, iz koje se finansiraju novogodišnji pokloni za decu zaposlenih, nema dovoljno novca, prenose Kolubarske.

U budžetu Valjeva za 2022. godinu planirano je za „naknade u naturi” 3.285.000 dinara.
U izveštaju o realizaciji budžeta za prvih devet meseci navedeno je da je za „naknade u naturi” potrošeno 570.915 dinara, što znači da je na toj budžetskoj poziciji u oktobru bilo preko 2,7 miliona dinara.

Vrednost novogodišnjih poklon čestitiki za 27-oro dece, zaposlenih u organima grada Valjeva je 1.270.000 dinara. Ispostavilo se da u decembru nema dovoljno sredstava na planiranoj poziciji te je potrebno novac za novogodišnje poklone obezbediti iz tekuće budžetske rezerve, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari