Trećim rebalansom budžeta kasa Valjeva punija za skoro 150 miliona dinara 1Foto: www.valjevo.rs

 

Dva meseca pred kraj godine Gradsko veće je prihvatilo i treći rebalans budžeta grada Valjeva za 2023. godinu kojim su javna sredstva povećana za oko 149,1 miliona dinara, i iznose preko 5,4 milijarde dinara, piše Portal Kolubarske.rs.

Oni prenose obrazloženje gradskih vlasti u kome se navodi da su planirani prihodi i primanja i preneta neutrošena sredstva u iznosu od 5.269.285.000 dinara sredstava budžeta grada i 144.494.602 dinara sredstava iz ostalih izvora budžetskih korisnika.

Tekući prihodi su povećani za 136 miliona dinara, porez na dohodak, dobit i kapitalne dobitke uvećani su za 117 miliona dinara; prihodi od poreza na zarade iznose 116 miliona dinara više, dok će porez na imovinu biti povećan za dva miliona dinara u odnosu na prethodni plan.

Što se tiče rashoda, za program stanovanje, urbanizam i prostorno planiranje sredstva su manja za 2,6 miliona dinara u odnosu na prethodni plan; kod komunanih delatnosti povećanje iznosi oko 23 miliona dinara; za zaštitu životne sredine sredstva su povećana za oko miliona dinara; za program organizacija saobraćaja i saobraćajne infrastrukture biće više 7,7 miliona dinara; za predškolsko obrazovanje i vaspitanje sredstva su povećana za 126 miliona dinara; za socijalnu i dečju zaštitu biće više 47 miliona dinara…, prenose Kolubarske.

Kako se navodi u obrazloženju za treći rebalans budžeta Valjeva za 2023. godinu, masa sredstava za plate iz sredstava budžeta ovim rebalansom uvećana je u ukupnom iznosu za blizu 136 miliona dinara u odnosu na prethodno planiranu masu, u skladu sa Zaključcima Vlade Republike Srbije, kojima su osnovice za obračun i isplatu plata u jedinicama lokalne samouprave i javnim službama uvećane u odnosu na prethodnu godinu.

Obzirom da postoji obaveza usklađivanja plata sa navedenim zaključcima, a da to nije učinjeno prethodnim rebalansom budžeta grada za 2023. godinu, usklađivanje je izvršeno trećim rebalansom.

Gradsko veće je, u skladu sa trećim rebalansom budžeta Valjeva, prihvatilo predlog Zaključka o usvajanju treće izmene Plana komunalne izgradnje i održavanja objekata komunalne infrastrukture grada Valjeva za 2023. godinu. Za finansiranje izgradnje i održavanje objekata komunalne infrastrukture opredeljeno je blizu 1,5 milijardi dinara.

Konačnu reč o trećem rebalansu budžeta Valjeva za 2023. godinu daće odbornici na sednici Skupštine grada, pišu Nezavisne internet novine Kolubarskog okruga.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari