Šta najviše volite tokom novogodišnjih i božićnih praznika? Da li su to porodična okupljanja, ukrašavanje jelke, sneg, pokloni ili možda novogodišnje čestitke? Pre čestitki, kakve ih danas znamo, bilo je uobičajeno slanje pisama porodici i prijateljima. Novi trend je 1843. godine pokrenuo ser Henri Kol (Henry Cole), britanski aristokrata koji je poželeo da za taj Božić uradi nešto drugačije.

Šta najviše volite tokom novogodišnjih i božićnih praznika? Da li su to porodična okupljanja, ukrašavanje jelke, sneg, pokloni ili možda novogodišnje čestitke? Pre čestitki, kakve ih danas znamo, bilo je uobičajeno slanje pisama porodici i prijateljima. Novi trend je 1843. godine pokrenuo ser Henri Kol (Henry Cole), britanski aristokrata koji je poželeo da za taj Božić uradi nešto drugačije. Umesto pisma, na slici porodice koja nazdravlja, nalazile su se čuvene reči A Merry Christmas and a Happy New Year to You. Trend je vremenom uzimao maha, a do prvih godina dvadesetog veka pošte su redovno bile zatrpane milionima čestitki u vreme praznika.
Stotinak godina kasnije, ovaj trend se preneo u elektronski oblik. Brzina i jednostavnost elektronski poslatih pisama bila je dovoljna da postane logičan izbor za rastući broj korisnika Interneta. Među specijalizovanim sajtovima za distribuciju i prodaju čestitki, izdvojio se Blue Mountain (www.bluemountain.com), koji je posle desetogodišnjeg iskustva i dalje izbor mnogih. Većina ovih čestitki se naplaćuje, ali je to svakako trend koji traje već nekoliko godina, na koji smo se u međuvremenu navikli.
Ako poželite da sami napravite svoju čestitku, možete upotrebiti bilo koji grafički ili vektorski program za crtanje ili obradu slika. Ako vam crtanje nije jača strana ili vam treba inspiracija, poslužite se Google-ovom pretragom slika. Unošenjem pojma Christmas dobićete veliki broj gotovih čestitki i elemenata koje u pomenutim programima možete da kombinujete po svojoj želji.
Ako vladate Flash aplikacijom, možete u svojoj čestitki lako animirati sve unete objekte, vektorske crteže ili bitmape, a podržani su skoro svi formati zvuka tako da ćete brzo moći da svoju kreativnost maksimalno izrazite. Novije verzije Flash-a sve bolje integrišu i video formate, pa jedina ograničenja postaju vaša veština vladanja aplikacijom, te mašta i trud koji ste spremni da uložite. Treba pri ovome imati na umu da velićina završenog filma u kilobajtima ne bi trebalo da prelazi izvesnu granicu, jer ukoliko se nekome sa modemskom vezom učitava čestitka, biće prinuđen da čeka učitavanje po dvadesetak sekundi za svakih 100 kilobajta u realnim uslovima.
Za 3D entuzijaste u božićnom raspoloženju, postoji takođe obilje mogućnosti. Modelovanje snežnih pejzaža ili Sneška Belića relativno je lak zadatak, a oni veštiji se mogu oprobati i s Deda-Mrazom, irvasima i sankama. Posebno interesantne mogu da budu snežne pahuljice! Završni produkt može biti lepa čestitka ili kratka animacija a na raspolaganju su vam programi 3Dmax, Maya ili Lightwave – neki od poznatijih programa specijalizovanih za 3D modelovanje, renderovanje i animaciju.
Kratke vodiče koji vam mogu u tome pomoći, možete naći na adresama www.tutorials-expert.com i www.cgtutorials.com. Postoji i veliki broj komercijalnih programa koji su specijalizovani za pravljenje čestitki, a njihove mogućnosti možete najpreglednije pogledati na www.greeting-card-software-review. toptenreviews.com. Ukoliko od svega odustanete, možete posetiti još nekoliko poznatih sajtova koji nude već napravljena simpatična i moderna rešenja: www.123greetings.com, www. free-christmas-cards-online.com, www.dgreetings.com/christmas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari