Novosadski stručnjak dr Stevan Maširević dobio svetsko priznanje za zaštitu suncokreta od prevremene suše 1Foto: M.Pudar/Danas

Svetska organizacija za suncokret dodelila je najveće naučno priznanje za razvoj ove uljarice akademiku i profesoru dr Stevanu Mašireviću sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, saradniku Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, gde se bavio zaštitom.

Kako navode u Institutu, Maširević se od 1987.godine bavi zaštitom suncokreta od prevremene suše i ovim postupkom upoznao je i naučnike u SAD, a promociju hirbida i sorti radio je i u Pakistanu, Indiji, Mađarskoj, Ukrajini, bivšem SSSR.

„Suncokret kao uljarica napreduje u celom svetu i to po prinosu, sadržaju ulja, ali i širenju setve. Selekcije idu u pravcu da se suncokretovo ulje po kvalitetu približi ulju od masline“ stav je dr Stevana Maširevića.

Priznanje sa imenom ruskog akademika Vasili Stepanovič Pustolovt, najveći eksperti za suncokret dodeljuju za izuzetan doprinos u selekciji, zaštiti, kao i za inovacije, po kojima je priznat i poznat Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, gde je dr Stevan Maširević realizovao pronalaske u zaštiti suncokreta u eleminaciji bolesti phomopsis – prevremeno sušenje biljke, bez pravog roda, saopštio je Institut za ratarstvo u Novom Sadu, koji je ove nedelje bio organizator 20.  Međunarodne konferencije o suncokretu, sa 400 učesnika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari