Objavljen poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za kupovinu Komercijalne banke 1Ministarstvo finasija Foto: N1

Ministarstvo finansija Srbije objavilo je danas javni poziv za prikupljanje izjava o zainteresovanosti za kupovinu akcija Komercijalne banke Beograd.

Rok za dostavljanje izjava je 21. jun.

U postupku tenderske prodaje akcija Komercijalne banke mogu da učestvuju zanteresovani kupci koji se bave bankarskom delatnošću u poslednje tri godine i da je vrednost njihove ukupne aktive bila veća od milijardu evra na kraju 2018. godine.

Takođe, kupci mogu biti i investitori koji upravljaju imovinom od najmanje milijardu evra, ili su poslednjih deset godina imali minimalno učešće u kapitalu od 20 odsto u najmanje jednoj bankarskoj grupi čija je aktiva bila preko milijardu evra u bar jednoj od godina investicionog perioda.

U pozivu je navedno da će tokom tenderske prodaje država Srbija, koja sada ima udeo u Komercijalnoj banci od 41,75 odsto, steći dodatni ulog od 41,47 odsto akcija koje su u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), i IFC i DEG i Svedfonda( Sweedfun).

Na prodaju je ponuđeno najmanje 50,1 odsto akcija Komercijalne banke, sa mogućnošću sticanja najviše 83,23 odsto udela, kao i zavisna društva – Komercijalna banka u Podgorici i Banjaluci i društvo za upravljanje investicionim fondovima Kombank invest.

U saopštenju Ministrstva Srbije se navodi da će učesnici u postupku koji su podneli izjave o zainteresovanosti i koji ispunjavaju kvalifikacione kriterijume biti informisani o tome pisanim putem i biće pozvani da nastave sa procesom.

Postupkom je predvidjeno da Ministarstvo finansija, nakon što primi izjave o zainteresovanosti, odluči o vrsti tenderskog postupka, u skladu sa vladinom uredbom koja reguliše tu materiju.

Detalji daljeg postupka će biti određeni odgovarajućom tenderskom dokumentacijom.

Ministar finansija Siniša Mali potpisao je 6. februara ove godine ugovor o konsultantskim uslugama s konzorcijumom koji predvodi investiciona banka Lazard. Ta konsultantska kuća pripremila je analizu finansijskog položaja banke i pripremu svih dokumenata za raspisivanje tendera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari