Objavljena preliminarna lista privrednih subjekata za učešće u sprovođenju mera energetske sanacije u Majdanpeku 1Opština Majdanpek Foto: J.B.K.

Majdanpečka opština jedna je od 67 lokalnih samouprava u Srbiji kojima je država odobrila maksimalna sredstva po javnom pozivu Ministarstva rudarstva i za energetsku sanaciju je 20 miliona dinara.

Deset miliona su sredstva resornog ministarstva, a deset miliona dinara Opštine Majdanpek.

Proces sprovođenja mera energetske sanacije praktično je započeo objavljivanjem javnog poziva za učešće privrednih subjekata u sprovođenju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Majdanpek u 2021.godini krajem jula.

Pozivu se odazvalo osam privrednih subjekata, a opštinska Komisija za relizaciju mera energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova na osnovu proletos donetog Pravilnika o sufinansiranju mera energetske sanacije ustanovila preliminarnu listu privrednih subjekata.

Javni poziv za privredne subjekte bio je raspisan za dve mere, objašnjavaju nadležni. Prva se odnosila na nabavku i ugradnju materijala za termičku izolaciju krovova stambenih zgrada i za ovu meru se prijavilo Mimel doo Majdanpek i prema oceni Komisije zadovoljilo uslove propisane javnim pozivom.

Za nabavku i ugradnju spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača stanova i porodičnih  kuća prijavilo se sedam privrednih subjekata i samo jedan nije zadovoljio uslove propisane javnim pozivom.

U objašnjenju je navedeno da se ova prijava “smatra neurednom i neće biti uvršćena u preliminarnu listu”.

Za razliku od Bodex doo Beograd, propisane uslove su ispunili Euro PVC doo Raška, Masters doo Beograd, RD Inženjering Dva Požarevac, Mimel doo Majdanpek, Tehno – al Marinković doo Jagodina i Stolarija Šutulović Negotin, koje se nalaze na preliminarnoj listi.

Prigovori Komisiji mogu se podneti osam dana od dana objavljivanja, a Komisija osluku o prigovoru donosi u roku do 15 dana.

– Za prvu meru, nabavku i ugradnju materijala za termičku izolaciju krovova stambenih zgrada, mogu da konkurišu samo stambene zajednice i za ovu namenu opredeljeno je osam miliona dinara, a podsticaj može da bude do 50 procenata ukupno prijavljenog iznosa sa uračunatim PDV-om. Druga mera, za koju je opredeljeno 12 miliona dinara, odnosi se na nabavku i ugradnju spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača stanova i porodičnih kuća i kao i u prethodnoj, podsticaj je do 50 procenata – rekla nam je pomoćnica predsednika opštine Majdanpek Mirjana Cakić Mladenović.

Sledeći korak je objavljivanje javnog poziva građanima za zamenu stolarije, koji za dobijanje subvencija kao i privredni subjekti, treba da ispune uslove i kriterijume propisane Pravilnikom o sufinansiranju mera energetske sanacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari