Očekivani životni vek u EU raste dve godine po deceniji 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

Životni vek u EU povećava se tokom protekle decenije, u proseku za više od dve godine po deceniji od šezdesetih godina prošlog veka naovamo, saopštio je Eurostat.

Najnoviji dostupni podaci, kako ističu na sajtu Eurostata, govore da je očekivani životni vek u nekoliko država članica EU smanjen ili čak zaustavljen.

Prema preliminarnim podacima iz 2021, pandemija COVID-19 imala je negativan efekat sa smanjenjem očekivanog životnog veka pri rođenju u skoro polovini zemalja članica.

Najveći pad je u Slovačkoj i Bugarskoj, za 2,2 godine u poređenju sa 2020. godinom, slede Letonija u kojoj je očekivani životni vek smanjen za 2,1 godinu i Estonija u kojoj je manji za dve godine.

U poređenju sa 2019, godinom pre pandemije, ukupan efekat na očekivani životni vek je i dalje negativan u svim državama članicama EU osim Luksemburga, u kom je očekivani životni vek duži za jedan mesec.

U nekim slučajevima, očekivani životni vek se dodatno pogoršao tokom prošle godine, navodi Eurostat, što je dovelo do procenjenog ukupnog gubitka od više od dve godine.

Najveći pad u odnosu na 2019. registrovan je u Bugarskoj, životni vek u ovoj zemlji je za 3,7 godina manji prošle godine u odnosu na 2019, u Slovačkoj tri, a Rumuniji 2,7 godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari