Od 5. juna novi poziv lokalnim samoupravama za sufinansiranje mera zaštite vazduha 1Foto: FoNet/ Marko Dragoslavić

Novi poziv lokalnim samoupravama u Srbiji za sufinansiranje mera zaštite vazduha biće objavljen 5. juna s ciljem da im se pomogne da sprovedu konkretne mere, najavio je danas Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Programski menadžer u Delegaciji Evropske unije u Srbiji za zaštitu životne sredine i klimatske promene Antoan Avinjon rekao je na regionalnoj konferenciji „Zaštita vazduha“ da će se na konkursu primenjivati princip sufinansiranja do 50 odsto ukupne vrednosti rešenja, s minimalno 20.000 dolara i maksimalno 40.000 dolara za manje projekte i 40.000 do 80.000 dolara za velike projekte.

Preostala sredstva gradovi i opštine treba da obezbede iz sopstvenog budžeta ili iz drugih izvora.

Zamenik stalnog predstavnika UNDP u Srbiji Anas Karman rekao je da zvanična merenja kvaliteta vazduha potvrđuju da su građani širom regiona veoma izloženi zagađenom vazduhu, posebno u gusto naseljenim područjima, poput velikih gradova.

Podsetio je da je UNDP podržao 12 lokalnih samouprava u Srbiji da razviju i unaprede Planove kvaliteta vazduha.

Rekao je i da je za predstavnike 17 lokalnih samouprava obezbeđena obuka za planiranje mera zaštite vazduha na osnovu podataka o njegovom kvalitetu.

Karman je naveo da je u okviru projekta „EU za Zelenu agendu u Srbiji“ kroz javne pozive 2022. godine dodeljeno više od 200.000 dolara finansijske podrške za pet inovativnih rešenja za čistiji vazduh.

To su projekat poboljšanja kvaliteta vazduha zamenom neefikasne i zagađujuće individualne kotlarnice u školskom kompleksu u Sokobanji čistijom alternativom – otpadnom termalnom vodom iz banjskih kupatila, projekat unapređenja efikasnosti sagorevanja u individualnim ložištima, „Ulični prečistač vazduha“ – pametna nulto-energetska gradska mreža uređaja za kontrolu zagađenja vazduha sa digitalnim daljinskim upravljanjem, softversko i hardversko rešenje za poboljšanje funkcionalnosti i efikasnosti sagorevanja u individualnim ložištima, u uređajima za sagorevanje na čvrsto gorivo, kao i projekat poboljšanja kvaliteta vazduha unapređenom infrastrukturom za električna vozila u Beogradu koja će omogućiti upotrebu baterija napunjenih solarnom energijom.

Državna sekretarka Ministarstva zaštite životne sredine Sara Pavkov podsetila je da je u 47 lokalnih samoupravau Srbiji za projekat zamene kućnih peći 2021, 2022. i 2023. godine izdvojeno 350 miliona dinara i da je za projekat uklanjanja kotlarnica u 76 jedinica lokalne samouprave u te tri godine opredeljeno oko 620 miliona dinara.

„Vlada Srbije usvojila u decembru 2022. godine Program zaštite vazduha za period od 2022. do 2030. godine. Programom je definisano 17 mera i 49 aktivnosti koje će se u narednom periodu sprovoditi sa ciljem poboljšanja kvaliteta vazduha“, navela je ona.

Kao mera za poboljšanje kvaliteta vazduha, između ostalih, preporučeno je pošumljavanje poljoprivrednog zemljišta lošijeg kvaliteta ili koje prethodnih godina nije davano u zakup, javnim institucijama preporučuje se da izvrše gašenje kotlarnica kapaciteta ispod 50 megavata, koje kao energent koriste ugalj, mazut ili ulje za loženje, a za koje postoje tehničke mogućnosti za priključenje na sistem daljinskog grejanja ili priključenje na gasovod, rekla je Pavkov.

Podsetila je da je Agencija za zaštitu životne sredine zadužena da, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine i jedinicama lokalne samouprave, primenjuje indeks kvaliteta vazduha u Srbiji koji je u skladu sa Evropskim indeksom kvaliteta vazduha.

Učesnici konferencije su govorili o izazovima sa kojima se suočavaju lokalne samouprave u regionu kao što su određivanje glavnih izvora zagađenja, odabir optimalnih mera za sprečavanje i smanjenje zagađenja, kao i obezbeđivanje finansijskih sredstava za sprovođenje mera zaštite vazduha.

Kao primer dobre prakse istaknuto je Užice koje je za poslednjih osam godina izdvojilo više od 250 miliona dinara za sufinansiranje zamene ložnih uređaja i energetsku sanaciju objekata, tako da danas mazut kao energent u tom gradu koristi samo jedna kotlarnica, dve kotlarnice koriste pelet, a ostalih devet su konvertovane na gas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari