Mlekara Kuč kompani u Kragujevcu počela je pregovore sa višegodišnjim poslovnim partnerom, kompanijom Neva milk (Nevskie molokoprodukti) u Sankt Peterburgu o ovogodišnjem izvozu proizvoda od mleka, konkretno belih sireva tipa „feta“, kačkavalja i mlečnih namaza u Rusiju. U Kuču za Biznis kažu da očekuju da će i u 2016, od prodaje mlečnih proizvoda na ruskom tržištu, ostvariti zaradu od oko 1,2 miliona evra, koliko je vredeo prošlogodišnji izvoz te kompanije. Ističu, pritom, da je u 2015. izvoz na rusko tržište mogao da bude i znatno veći da u poslednjem kvartalu nije došlo do pada plasmana, usled međunarodnog položaja Rusije i devalvacije rublje. „Prošle godine smo potrošačima u Rusiji isporučivali između 40 i 50 tona sireva i namaza mesečno, ali je u poslednjem tromesečju, zbog pogoršane ekonomske situacije u Rusiji, taj izvoz prepolovljen“, kažu naši sagovornici.


– Prvi ugovor sa partnerom iz Sankt Peterburga sklopili smo 2011. godine, odmah posle dobijanja sertifikata za izvoz mlečnih proizvoda na tržišta Rusije, Belorusije i Kazahstana. Kuč je jedna od šest srpskih mlekara koje su sertifikovane za izvoz mlečnih proizvoda na rusko tržište – ističe za Danas Nenad Radovac, direktor preduzeća Kuč kompani.

U kragujevačkoj kompaniji, koja je lane investirala oko 150.000 evra u instaliranje nove linije za proizvodnju namenjenu ruskom tržištu, veruju da će sa partnerom iz Sankt Peterburga, narednih dana, uspeti da ugovore izvoz, koji će biti „bar na prošlogodišnjem nivou, a možda i bolji, u zavisnosti od globalnih kretanja“.

Rusija jeste najveće, ali ne i jedino izvozno tržište mlekare Kuč. Naprotiv, ova kragujevačka firma mlečne proizvode prodaje i u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji. Domaćem tržištu svakodnevno isporučuje oko 55 tona mleka, sireva, jogurta, kačkavalja, pavlake, kajmaka i drugih proizvoda. Dnevno od šumadijskih stočara otkupljuje i prerađuje do 60.000 litara mleka, i na tom planu u rangu je sa čuvenom nemačkom mlekarom Megle koja u Kragujevcu, podsetimo, ima sedište i centralni pogon za Srbiju.

Mlekara Kuč kompani osnovana je 1992. kao porodična firma. Danas, dve i po decenije docnije posle, to je jedna od najznačajnijih mlekara u ovom delu Srbije. Ima proizvodne pogone u Kragujevcu i Kraljevu i farmu u Lapovu. Zapošljava oko 200 radnika.

Ulaganja u proizvodnju

– U toku je realizacija nove investicije, i to u instaliranje opreme za proizvodnju sira „tvorog“ koji je našim potrošačima nepoznat, ali u Rusiji ima široku primenu, od konzumiranja u svakodnevnoj ishrani do industrijske prerade. Dosad smo u nabavku opreme za proizvodnju tog sira uložili oko 40.000 evra, dok će ukupna investicija premašiti 200.000 evra – kaže za Danas Nenad Radovac, direktor preduzeća Kuč kompani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari