Preostali radnici kragujevačkog Autosaobraćaja ovih dana ponovo organizuju štrajkove upozorenja koji će biti zaustavljeni tokom pregovora sa novim direktorom AS-a Srećkom Aleksićem. On je pre dvadesetak dana na funkciji zamenio Miroslava Petrovića, koga su radnici oterali sa tog mesta.


Predsednik Samostalnog sindikata u AS-u Srđan Ilić za naš list kaže da će radnici te firme u pregovorima sa direktorom tražiti da im Vlada Srbije, pošto je Autosaobraćaj preduzeće u restrukturiranju, isplati zaostale zarade i ponudi novi socijalni program za oko 100 radnika, od ukupno 150 sada zaposlenih. Sindikalci će od novog menadžmenta zahtevati da prestane favorizovanje firme Autoprevoz Janjušević iz Priboja, pošto je za njih sporan ugovor kojim je to preduzeće od AS-a preuzelo deo međumesnih i međugradskih linija.

– Agencija za privatizaciju uputila je javni poziv firmama i investitorima koji su zainteresovani za privatizaciju Autosaobraćaja. Ne znam da li se koja kompanija javila na taj poziv, ali znam da Autoprevoz Janjušević nije zainteresovan za kupovinu kragujevačkog prevoznika, već za zakup linija i autobuskih stanica – tvrdi Ilić.

Podsetimo da kragujevački Autosaobraćaj, uprkos prošlogodišnjim obećanjima tadašnjeg vicepremijera Aleksandra Vučića, da će status firme biti regulisan do 15. februara ove godine, nije među 40 preduzeća u restrukturiranju za koja Vlada i Savez samostalnih sindikata Srbije veruju da će uspeti da opstanu i nastave poslovanje. Naprotiv, firma je sudeći ne samo po stavu Vlade, nego i prema situaciji u samom preduzeću, viđena za stečaj.

Iz fotelje u zatvor

Najveći šumadijski auto-prevoznik, koji se svojevremeno ubrajao u pet najuglednijih preduzeća te vrste u bivšoj SFRJ, izgleda da neslavno okončava svoje višedecenijsko postojanje. Bolji poznavaoci domaćih privrednih (ne)prilika smatraju da je Autosaobraćaj uništen iznutra i to besomučnom pljačkom, u kojoj su ponajviše učestvovali bivši direktori, uz pomoć saradnika iz sindikata i upravnih odbora. Autosaobraćaj je valjda jedina firma u Srbiji, na Balkanu i šire, u kojoj je nekadašnji generalni direktor (Dragan Popovski) tažio da mu radnici poklone svoje akcije. Onima koji to nisu hteli u kućne posete dolazili su bliski direktorovi saradnici, najčešće po njih trojica. Zbog toga su, zajedno sa direktorom, neko vreme proveli uu zatvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari