Odložen najavljeni protest poljoprivrednika u Kutlovu kod Kragujevca 1Traktori u Zrenjaninu Foto: J. Nj. D.

Protest poljoprivrednika najavljen za danas u Kutlovu kod Kragujevca, po rečima organizatora, odložen je do daljeg jer su iz kragujevačke Skupštine grada dobili naznake da će njihovi zahtevi, makar donekle, biti ispunjeni.

Zahtevi poljoprivrednika iz sela koja gravitiraju magistralnom putu Kragujevac – Gornji Milanovac: Kultlovo, Drača, Grbice, Dobrača, Šenj, Ramaća, Ugljarevac, Vrbica i Rogojevac bili su za smanjenjenje za 30 dinara po kilu cene svih vrsta veštačkog đubriva koje je poslednje godine poskupelo čak tri puta, isplatu svih zaostalih dugovanja poljoprivrednicima iz 2021. i prethodnih godina i povećanje subvencija za poljoprivrednike od 16.000 dinara po hektaru.

– Za danas smo imali već najavljenih više od 100 traktora koji bi blokirali put od Kragujevca ka Gornjem Milanovcu ali smo od grada dobili nagoveštaj da će naši zahtevi, makar delimično, biti ispunjeni, kaže za „Danas” Jovica Radovanović, član Organizacionog odbora protesta iz Kutlova.

Po njegovim rečima, Skupština grada nikada nije sa njima zvanično pregovarala ali im je „slala signale preko posrednika” da će se barem nekim njihovim zahtevima „izaći u susret” što je pre moguće.

– Obavešteni smo, nezvanično, da gradske vlasti od subote razmatraju kako da reše ove probleme i organizuju aktivnosti u ovom pravcu. Od juče je obelodanjeno da je Grad Kragujevac spreman da iz svog budžeta za agrar za narednu godinu izdvoji 50 milona dinara za subvencionisanje nabavke mineralnog đubriva. To je oko 20 dinara po kilogramu i „pokriva” nabavku oko 2.500 tona, što nije ni izdaleka dovoljno da za čitavo poljoprivredno područje Kragujevca ali cenimo što su pokazali dobru volju a i svesni  smo „snage” gradske kase, iskren je Radovanović.

Odložen najavljeni protest poljoprivrednika u Kutlovu kod Kragujevca 2
Poljoprivrednici na satanku u Kutlovu Foto: J.R.

Takođe, po njegovim rečima poljoprivrednici iz okoline Kragujevca rešili su daju šansu i resornom Ministrastvu koje im do sada nije odgovorilo na zahteve ali „zbog vezanih, prazničnih neradnih dana” danas je prvi radni dan, pa oni očekuju da će se „i odatle oglasiti”.

Gradonačelnik Dašić se sastao juče sa predstavnicima seoskih mesnih zajednica na području Kragujevca, o čemu je „Danas” izveštavao, i obećao pomog lokalne samouprave i subvencije poljoprivrdnicima.

– On se nije obratio nama, već se susreo sa predstavnicima saveta seoskih mesnih zajednica ali su pokrenuta ova pitanja i gradonačelnik je obećao da nam gradska vlast pomoći koliko može. Takođe, opet, nezvanično, sa tog skupa smo „dobili i signale” daće zaostala dugovanja poljoprivrednicima bit isplaćena do polovine marta, što je za nas sasvim prihvatljivo, kaže on.

O njihovom trećem zahtevu, povećanju subvencija po hektaru obradivog zemljišta nije, kolko je on upoznat, razgovarano još uvek ni na jednoj istanci ali su organizatori protesta, pošto je vlast pokazala dobru volju odlučili, za sada, da uzvrate istim gestom i protest „pomere” za neki dan kada se uvere da li se počelo na ispunjavanju njihovih zahteva ili ne.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari