Odluka o privremenoj meri već gotovo dve godine na čekanju 1

Ni gotovo dve godine od podnošenja tužbe protiv Kredit agrikole banke, sud u Novom Sadu još nije odlučio o privremenoj meri koju je zatražio bivši većinski vlasnik ATP Vojvodine Ilija Dević.

Obrazloženje za neodržano ročište krajem protekle nedelje, ovoga puta bilo je da zbog štrajka katastra veštak nije dobio traženu dokumentaciju iako je sud u više navrata slao urgenciju. Prethodna ročišta takođe su odlagana, jer se sud u Novom Sadu najpre oglasio nenadležnim, što je na apelaciji odbačeno. Zatim se u dva navrata predmet u kome je sud odlučio da ne prihvati zahtev za privremenu meru, preko apelacije vraćao nazad na ponovo odlučivanje.

Inače, Dević je tužbu podneo zbog toga što je banka upisala hipoteku na novoizgrađene objekte ATP Vojvodine, autobusku stanicu i servis, bez znanja i saglasnosti klijenta, pri čemu to nije bilo definisano ni ugovorom o kreditu.

Banka je, takođe, pre vremena proglasila kredit ATP Vojvodine dospelim i preko suda je tražila aktiviranje hipoteke na svim objektima. Sud je, međutim, tada dozvolio izvršenje na svim starim objektima koji su ugovorom bili i navedeni, ali ne i za novoizgrađene jer oni nisu bili na tom spisku. Banka se tada pozivala na to da je deo novosagrađenih objekata nikao na temeljima starih, ali je građevinsko veštačenje pokazalo da na lokaciji gde se sada nalaze novi servis i autobuska stanica nije pre toga bilo išta izgrađeno. O spornom upisu hipoteke Dević je obavestio i bord direktora u pariskoj centrali banke.

Osim ove parnice, Dević je zbog lažne uknjižbe Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu podneo i krivičnu prijavu protiv odgovornih klica u banci i katastru. To isto učinila je i Agencija za borbu protiv korupcije. Iz toka ovog parničnog predmeta, koji je dostupan na portalu sudova, vidi se da je dokumentaciju o uknjižbi preuzelo tužilaštvo, pa se spekuliše da je i to možda razlog što je ročište u parnici još jednom odložilo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari