Odobren još 151 zahtev za kupovinu kuće na selu 1Foto: Shutterstock/Dalibor Ogrizović

Кomisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom danas je odobrila još 151 zahtev za kuće u 90 naselja u 44 opštine u Srbiji.

U seoske kuće useliće se 229 ljudi, od kojih je 80 parova, 16 samohranih roditelja, 55 pojedinaca, koji imaju 103 dece.

„Naročito raduje činjenica da je sve veći broj porodica koje se sele iz grada u selo. Upečatljivi su primeri mladih, visoko obrazovanih ljudi koji iz Beograda odlaze u Rujevac kod Ljubovije ili u Lok kod Titela“, rekao je ministar za brigu o selu Milan Кrkobabić.

Do sada je preko programa Ministarstva za brigu o selu dodeljeno 1.890 seoskih kuća sa okućnicom, a u ovoj godini 260 kuća.

Rektor Beogradskog univerziteta i predsednik komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta Vladan Đokić rekao je da taj izuzetno značajan program daje vidljive rezultate u očuvanju i razvoju sela.

„Želim da apelujem na sve zainteresovane da se prijave, ali i na Ministarstvo i Vladu Srbije da ovaj program nastavi, s obzirom na njegovu važnost za našu državu“, rekao je Đokić.

Zamenik predsednika komisije, agroekonomista Milan Prostran je program dodele seoskih kuća spasonosan za ruralni deo Srbije i mora da „živi“ još barem deceniju.

„Tada bi bez dileme, trenutna slika sela bila promenjena“, ocenio je Prostran.

Najviše danas odobrenih prijava je za kupovinu seoske kuće u Odžacima, gde će se rasporediti 17 novih vlasnika, a 16 u kuće u Кanjiži, osam u Horgošu, sedam u Bačkom Petrovom Selu.

Najjeftinija nekretnina koštala je 540.608 dinara, a nalazi se u selu Miliva kod Despotovca. Najveća kuća ima 380 kvadrata i nalazi se u Bačkom Brestovcu, najmanja ima 23 kvadrata, u Grgurevcima kod Sremske Mitrovice, dok će se na najvećoj okućnici od 1,07 hektara poroprivredom baviti prodica u Vladimircima.

Od kada je pokrenut program, 2021. godine, prosečno svakog dana stigne 10 do 15 zahteva za kupovinu kuća na selu.

Novac se dodeljuje po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari