Održan prvi Forum Evropske investicione banke 1Foto: EIB

Predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer, tokom prvog foruma grupacije EIB izrazio je spremnost da poveća doprinos ove institucije planu REPowerEU sa 30 na 45 milijardi evra.

Time bi se mobilisalo više od 150 milijardi evra ulaganja kao podrška zelenim tehnologijama i energetskoj nezavisnosti Evrope od fosilnih goriva.

„U EIB smo spremni da odigramo svoju ulogu u evropskoj investicionoj inicijativi koja podržava konkurentnost EU i doprinosi održavanju jednakih uslova za sve učesnike na jedinstvenom tržištu”, rekao je Hojer. „EIB ima sve uslove da postane ključni finansijski stub inicijative za pripremu za eru nulte neto emisije.”

On je istakao da EU mora da bude motivisana nedavnom najavom politike u SAD i udvostruči napore na putu ka nultoj neto emisiji, referišući na američki Zakon o smanjenju inflacije.

„Trebalo bi da kombinujemo EU fondove, podsticaje i povoljne kredite u jednostavne finansijske instrumente koji pomažu da se tranzicija ubrza za sve zemlje članice EU, a ne samo one sa dovoljno dubokim džepom da mogu da ponude državnu pomoć́. Finansijska sredstva nam ne nedostaju da to uradimo. Potrebni su nam politička volja i plan koji će investitorima dati sigurnost i privući privatni kapital“, rekao je Hojer.

Prilikom otvaranja prvog Foruma EIB u Luksemburgu, Hojer je rekao da „novo okruženje zahteva od svih nas da se prilagodimo i donekle ponovo izmislimo točkove koji nas pokreću. Otuda i tema Foruma: Prilagođavanje svetu koji se menja”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari